mommy
thilasmos
toketos
mycare - φροντίδα
athome
arkoudos
nanny - επιλέγοντας νταντάδες

Tips για να οργανώσεις το τέλειο party γενεθλίων για παιδί 6-11 ετών

Tips για να οργανώσεις το τέλειο party γενεθλίων για παιδί 6-11 ετών

Ένα από εκείνα που προσδοκά κάθε παιδί, κάθε χρόνο είναι το party των γενεθλίων του. Ποιο παιδί δεν ξεκινά να το σκέφτεται ακόμη και έναν μήνα πριν; Σβήνουν μέρες στο ημερολόγιο και ανυπομονούν για την ημέρα που θα είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές. Και πώς να αντισταθείς σ’ αυτό; Τα γενέθλια άλλωστε δεν είναι μόνο η ημέρα όπου το παιδί γιορτάζει. Είναι και η επέτειος της μαγικής στιγμής που οι γονείς το κράτησαν για πρώτη φορά στην αγκαλιά τους. Κάπως έτσι και οι ίδιοι θέλουν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν για το party γενεθλίων του παιδιού τους.

Τα περισσότερα αυτής της ηλικίας παιδιά δεν συνειδητοποιούν ότι το party γενεθλίων δεν είναι κάτι που γίνεται δίχως κόπο και έξοδα. Οι απαιτήσεις τους μπορεί να είναι τεράστιες και να θέλουν κυριολεκτικά να αντιγράψουν όχι απλά κάτι που είδαν στο party γενεθλίων ενός άλλου παιδιού, αλλά οτιδήποτε είδαν σε όλα τα party γενεθλίων που βρέθηκαν… Για να αποφευχθούν, λοιπόν, τα δράματα πριν τη μεγάλη γιορτή, σκόπιμο είναι να καταστρώσουν οι γονείς –η μητέρα στην πραγματικότητα- ένα πλάνο δράσης. Σε συνεργασία πάντα με τον εορτάζοντα ή την εορτάζουσα, αφού όλα γίνονται για τη δική του ευχαρίστηση.

Το πλάνο «party γενεθλίων» θα πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω:

-Το θέμα του party γενεθλίων
Το θέμα ενός party είναι κάτι που συνήθως ορίζουμε πολύ συγκεκριμένα σε κάποιο party μασκέ. Στο party γενεθλίων όταν κάνουμε λόγο για θέμα του party εννοούμε πράγματα σχετικά με τη διακόσμηση, την τούρτα και όχι το πώς θα ντυθούν οι καλεσμένοι μας. Καλό είναι, λοιπόν, να πούμε στο παιδί να αποφασίσει ποιο είναι το θέμα του party του για να προχωρήσουμε στο παρασύνθημα και στις ετοιμασίες. Κάποιο παιδί 6-11 ετών, μπορεί να επιλέξει ως θέμα ένα κινούμενο σχέδιο, κάποιο άλλο μπορεί να επιλέξει ως θέμα την αγαπημένη του ομάδα στο ποδόσφαιρο ή μια τηλεοπτική σειρά. Ένα αγόρι μπορεί να θέλει ως θέμα κάποιο video game και ένα κορίτσι το μπαλέτο ή μια άλλη δραστηριότητα. Προσκλήσεις, τούρτα, διακόσμηση, ποτηράκια, πιατάκια μιας χρήσης, χαρτοπετσέτες καλό θα είναι να ταιριάζουν στο θέμα της επιλογής του. Στην πραγματικότητα, αυτό διευκολύνει και τη μητέρα, αφού έχει πολύ συγκεκριμένο concept να ακολουθήσει και άρα δεν θα ζαλιστεί μέσα στις αμέτρητες επιλογές.

-Οι προσκλήσεις
Πριν ξεκινήσει η μητέρα να στέλνει τις προσκλήσεις, καλό είναι να καθίσει μαζί με το παιδί και να κουβεντιάσουν σχετικά με το ποιους θα ήθελε να καλέσει στο party του. Η άποψή μας είναι πως το παιδί που πηγαίνει στο σχολείο και είναι μέλος μιας τάξης, θα ήταν λάθος να προσκαλέσει κάποια παιδιά και όχι όλα. Αυτό θα πλήγωνε πολύ τα παιδιά που δεν θα προσκληθούν. Και η υπόσχεση «μαμά δεν θα το μάθουν», είναι απολύτως άκυρη. Θα το μάθουν, θα συζητηθεί και δεν θα είναι ωραίο. Είναι μάλιστα και μια αφορμή να έρθει πιο κοντά με παιδιά που είναι ίσως στο περιθώριο για συγκεκριμένους λόγους. Παιδιά μεταναστών, ρομά ή παιδιά με ιδιαιτερότητες. Στο party γενεθλίων προσκεκλημένοι πρέπει να είναι όλοι οι συμμαθητές. Όχι κάποιοι…

Η πρόσκληση θα πρέπει να σταλεί ή να δοθεί τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από το party. Μιάμιση εβδομάδα νωρίτερα (δηλαδή περίπου 10 ημέρες) είναι το πιο σωστό χρονικό διάστημα. Ανάλογα με την ηλικία του προσκεκλημένου παιδιού, η πρόσκληση θα πρέπει να δοθεί στο ίδιο ή στους γονείς του. Για παράδειγμα ένα παιδάκι 6 ετών, θα μπορούσε να χάσει την πρόσκληση ή να ξεχάσει να το πει στους γονείς του.

Πάνω στην πρόσκληση θα πρέπει να αναγράφεται η ώρα άφιξης. Και φυσικά τα τηλέφωνα επικοινωνίας των γονέων, η ακριβής διεύθυνση, ο όροφος ή ακόμη και οδηγίες πρόσβασης. Συνήθως δεν αναγράφουμε την ώρα λήξης του party. Όμως δεν θα ήταν λάθος να έχουμε υπόψιν μια συγκεκριμένη ώρα σε περίπτωση που ερωτηθούμε από τους γονείς των προσκεκλημένων παιδιών. Υπολογίζουμε την ώρα που ένα παιδί πηγαίνει για ύπνο και αναλόγως τοποθετούμε και το party. Εκείνο που δεν ξεχνάμε, είναι να ζητήσουμε ένα τηλέφωνο επικοινωνίας των γονέων που αφήνουν το παιδί στο party για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

-Η τούρτα, τα κεράσματα, τα αναψυκτικά
Όπως προαναφέραμε η τούρτα, η διακόσμηση, τα πιάτα, τα ποτηράκια και όλα τα χρηστικά αντικείμενα θα πρέπει να συμβαδίζουν με το θέμα του party. Άφησε τη φαντασία σου να λειτουργήσει αν δεν βρίσκεις κάτι. Για παράδειγμα αν ο μικρός έχει επιλέξει ως θέμα την αγαπημένη του ομάδα και δεν βρίσκεις πιατάκια μιας χρήσης ή χαρτοπετσέτες με το λογότυπο, μπορείς να επιλέξεις στο βασικό χρώμα της ομάδας. Κόκκινα, πράσινα, κίτρινα ή ό,τι άλλο…

Η ποσότητα της τούρτας θα πρέπει να επαρκεί για όλους τους προσκεκλημένους και ίσως και για τους γονείς που θα επιστρέψουν για να τα πάρουν. Η διπλή ποσότητα από το κανονικό θα ήταν ίσως υπερβολή. Μισή φορά πάνω είναι η συνιστώμενη.

Ο μπουφές θα πρέπει να περιέχει λιχουδιές που τρώγονται χωρίς να λερώνουν ιδιαίτερα στο χέρι. Πίτσα, σφολιατοειδή όπως τυροπιτάκια, λουκανικοπιτάκια, ζαμπονοτυροπιτάκια, πεινιρλάκια, αλλά και τοστάκια, καναπεδάκια και όλα τα εύκολα. Ακόμη γαριδάκια, τσιπς, καραμέλες, σοκολατάκια και όλα εκείνα τα απογορευτικά για τη διατροφή, μπορούν αν αποτελέσουν εξαίρεση στο παιδικό party. Και φυσικά αναψυκτικά και χυμούς. Όχι αλκοόλ προφανώς!

-Η διακόσμηση
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στη διακόσμηση του party γενεθλίων. Να είναι στο θέμα της επιλογής του παιδιού αλλά να μην είναι επικίνδυνη για να προκαλέσει τραυματισμούς σε κάποιο παιδί. Για παράδειγμα πυρσοί και υφάσματα δεν είναι για παιδικό party. Ομοίως βεγγαλικά σε κλειστούς χώρους.

-Η μουσική και άλλες εκπλήξεις
Ανάλογα με το πού γίνεται το party θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και τη μουσική. Ακόμα και αν τα πιτσιρίκια δεν χορεύουν, party χωρίς μουσική δεν γίνεται. Αν το party γίνεται σπίτι μπορούμε να έχουμε ετοιμάσει μια συλλογή η οποία θα παίζει χωρίς την παρέμβασή μας. Αν το party γίνεται σε παιδότοπο ή άλλο χώρο, θα πρέπει να συνεννοηθούμε με τους διοργανωτές για να ξέρουμε τι προβλέπεται. Η μουσική θα πρέπει να είναι αντίστοιχη της ηλικίας του παιδιού. Ένα παιδί 6 ετών ακούει άλλη μουσική από εκείνη που ακούει ένα παιδί 11 ετών.

-Το αναμνηστικό δωράκι
Αν τα οικονομικά μας το αντέχουν, θα ήταν πολύ ωραίο φεύγοντας οι καλεσμένοι μας να τους δίνουμε και από ένα μικρό τσαντάκι με μερικά αναμνηστικά από το party γενεθλίων. Μια φωτογραφία Polaroid με τον εορτάζοντα και την ημερομηνία, ένα παιχνιδάκι ή κάτι σχετικό με το θέμα του party, κάποια γλυκίσματα.

Share This