mommy
thilasmos
toketos
mycare - φροντίδα
athome
arkoudos
nanny - επιλέγοντας νταντάδες

Tips για το τέλειο party γενεθλίων παιδιού 1-3 ετών

Tips για το τέλειο party γενεθλίων παιδιού 1-3 ετών

Τα πρώτα τους γενέθλια είναι εκείνα που περισσότερο γίνονται για να γιορτάσει η οικογένεια και λιγότερο το παιδί, αφού στην πραγματικότητα ούτε τα περιμένει με αγωνία, ούτε συμμετέχει στον σχεδιασμό τους. Σε αυτές τις ηλικίες ελάχιστα καταλαβαίνει, όμως οι αναμνήσεις είναι πάντα οι αναμνήσεις, οι φωτογραφίες είναι ανεκτίμητες και τα γενέθλια αυτά όσο κι αν δεν τα καταλαβαίνει το παιδί, πρέπει να γιορτάζονται.

Τα πρώτα party γενεθλίων συνήθως δεν είναι τόσο απαιτητικά και αυτό γιατί τα ίδια τα παιδιά δεν έχουν προτιμήσεις. Οι γονείς ανάλογα με το budget τους κανονίζουν πώς θέλουν να τα γιορτάσουν. Άλλοι αρκούνται να σβήσουν τα κεράκια σε ένα οικογενειακό τραπέζι με τον παππού, τη γιαγιά και τους θείους. Άλλοι προσκαλούν παιδιά αντίστοιχων ηλικιών μαζί με τους γονείς τους και κάνουν ένα μεγάλο και με κόσμο party.

Ας δούμε μια ολοκληρωμένη οργάνωση party γενεθλίων για παιδάκια 1-3 ετών.

-Ο χώρος και ο τόπος
Ανάλογα με το budget θα αποφασιστεί και το πού θα διεξαχθεί το party. Αρκετοί γονείς επιλέγουν τους παιδότοπους για τα πρώτα party των παιδιών τους κι αυτό γιατί είναι οργανωμένοι σε θέματα παιχνιδιών φιλικών σε αυτές τις ηλικίες και κυρίως σε θέματα ασφάλειας. Κάπως έτσι, αν τα οικονομικά το επιτρέπουν θα πρέπει τουλάχιστον 2 μήνες πριν την ημέρα του party να κλείσουμε τον παιδότοπο. Και αυτό προϋποθέτει και την σχετική έρευνα. Ποιοι παιδότοποι για παράδειγμα απευθύνονται σε παιδάκια τόσο μικρά και ποιοι έχουν την χωρητικότητα που χρειαζόμαστε για το party. Γι’ αυτό, όσο πιο γρήγορα αρχίζουμε να το δουλεύουμε στο μυαλό μας τόσο το καλύτερο.

Αν πάλι επιλέξουμε το σπίτι μας για το party και πάλι οι ετοιμασίες θα πρέπει να γίνουν με προσοχή. Το ότι θα φιλοξενήσουμε πολλά παιδάκια αυτών των ηλικιών συνεπάγεται μεγάλη προετοιμασία από μέρους μας για την ασφάλειά τους. Θα πρέπει να μην έχουν πρόσβαση σε ανοιχτές μπαλκονόπορτες. Αν είναι καλοκαίρι, θα πρέπει να φροντίσουμε τα κάγκελα στα μπαλκόνια μας να έχουν προστατευτικά και φυσικά να μην έχουμε κοντά στα κάγκελα τοποθετημένα καρεκλάκια, τραπεζάκια και άλλα τέτοια στα οποία ένα παιδί μπορεί να ανέβει. Ακόμη, θα πρέπει να ασφαλίσουμε πρίζες, καλώδια, επικίνδυνες γωνίες σε έπιπλα, σημεία στα οποία κάποιο παιδί θα μπορούσε να σκοντάψει. Εννοείται θα πρέπει να κλειδώσουμε όλα τα αιχμηρά αντικείμενα κάπου, να μην έχουμε αντικείμενα με μικρά μέρη που ένα παιδί θα μπορούσε να καταπιεί ή ντουλάπια με απορρυπαντικά εύκολα προσβάσιμα. Αναγνωρίζουμε πως όλο αυτό κάνει αγχωτική την κατάσταση, αλλά καλύτερα να είμαστε προετοιμασμένοι.

-Η πρόσκληση
Σε ένα party γενεθλίων όπου προσκεκλημένα είναι τόσο μικρά παιδάκια, οι επιλογές είναι δύο. Είτε προσκαλούμε έναν μικρό αριθμό παιδιών που μπορούμε να ελέγξουμε, είτε –πιο σωστά- προσκαλούμε και τους γονείς τους. Ειδικά στην περίπτωση όπου το party θα διεξαχθεί σε άλλο χώρο και όχι στο σπίτι, καλό είναι να μην έχουμε εμείς την ευθύνη αυτών των παιδιών. Κάπως έτσι θα περάσουν καλύτερα και τα ίδια. Ας μην ξεχνάμε τις «φλασιές» που τρώνε ξαφνικά τα παιδιά αυτής της ηλικίας όταν συνειδητοποιούν ότι είναι σε ένα περιβάλλον με αγνώστους χωρίς τη μαμά.

Η πρόσκληση δίνεται 10 τουλάχιστον μέρες νωρίτερα, ώστε να μπορέσουν οι γονείς να προγραμματίσουν την άφιξή τους στο party.

-Η τούρτα και τα κεράσματα


Η τούρτα των γενεθλίων θα πρέπει να επιλεγεί ανάλογα με τις προτιμήσεις του παιδιού. Θα είναι δύσκολο να αποσπάσουμε από το ίδιο το παιδί την πληροφορία, ρωτώντας το. Γι’ αυτό καλύτερα να πάμε με το ένστικτο. Όλοι οι γονείς γνωρίζουν την αδυναμία του παιδιού τους σε ένα κουκλάκι που ταυτόχρονα είναι και κινούμενο σχέδιο ή σε κάποιο συγκεκριμένο χρώμα. Κάπως έτσι αποφασίζουμε και την τούρτα σε αυτές τις ηλικίες όπου τα παιδιά δεν μπορούν να πουν ακριβώς τι θέλουν.

Ο μπουφές θα πρέπει να περιλαμβάνει φαγητό που θα απευθύνεται και στα παιδάκια αλλά και στους γονείς τους. Ας μην ξεχνάμε ότι σε αυτές τις ηλικίες ίσα που μασάνε το φαγητό τους. Μαλακές τροφές και σε μικρά κομματάκια είναι η λύση…

-Η διασκέδαση
Αν το party πραγματοποιηθεί στον παιδότοπο, τότε τα πάντα σχετικά με τη διασκέδαση των παιδιών θα τα αναλάβουν οι υπεύθυνοι του χώρου. Στο σπίτι κάποια παιχνίδια φιλικά για παιδιά αυτών των ηλικιών θα είναι απαραίτητα. Λούτρινα κουκλάκια, παιχνίδια με ήχους, τουβλάκια, μπαλόνια και όλα όσα ενθουσιάζουν τα μικρά παιδιά.

EXTRA TIP: Τα περισσότερα παιδάκια αυτών των ηλικιών φορούν ακόμη πάνες. Καλό θα είναι να έχουμε προβλέψει έναν χώρο με όλες τις ανέσεις για την αλλαγή της πάνας του εκλεκτού μας καλεσμένου!!!

Share This