mommy
thilasmos
toketos
mycare - φροντίδα
athome
arkoudos
nanny - επιλέγοντας νταντάδες

Σαρδέλες … οι θαυματουργές!

Σαρδέλες … οι θαυματουργές!

shutterstock_322766618Η σαρδέλα είναι σίγουρα ένα από τα πιο νόστιμα και τα πιο οικονομικά ψάρια που μπορούμε να βρούμε στην αγορά. Οι συνταγές που την αναδεικνύουν είναι αρκετές, όπως είναι η σαρδέλα λαδορίγανη με φρέσκες ντοματούλες στο φούρνο, η σαρδέλα η παντρεμένη, η σαρδέλα στα κάρβουνα, αλλά και τόσες άλλες! Εκείνο όμως που κάνει τελικά τη σαρδέλα ξεχωριστή δεν είναι τόσο η γεύση της, όσο η μοναδική της συμβολή στην διατήρηση της καλής μας υγείας. Γιατί λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να τρώμε σαρδέλες;

Προλαμβάνουν τις καρδιοπάθειες. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στις σαρδέλες παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των καρδιακών παθήσεων, αφού μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στον οργανισμό μας. Επιπλέον, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα καταπολεμούν την αρτηριακή πλάκα, που είναι υπεύθυνη για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Εμποδίζουν τη δημιουργία θρόμβων αίματος. Οι θρόμβοι αίματος στο σύστημα των αρτηριών, μπορεί να είναι επικίνδυνοι για το καρδιαγγειακό σύστημα. Όμως, η τακτική πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία περιέχονται σε λιπαρά ψάρια, βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, με αποτέλεσμα την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Μειώνουν το κίνδυνο της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Η πάθηση αυτή, κατά την οποία παρατηρείται εκφυλισμός του αμφιβληστροειδούς του ματιού και σταδιακή απώλεια της όρασης, παρουσιάζεται σχετικά συχνά σε ανθρώπους άνω των 50 ετών. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ψαριών όπως οι σαρδέλες, οδήγησε σε μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης της ασθένειας.

Προλαμβάνουν τον καρκίνο. Οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Αντικαρκινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά προλαμβάνουν αποτελεσματικά μορφές καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Δυναμώνουν τα οστά. Όπως ήδη αναφέραμε, οι σαρδέλες είναι άριστες πηγές βιταμίνης D και ασβεστίου, ουσίες απαραίτητες για την οικοδόμηση και την διατήρηση ενός γερού σκελετού. Έτσι, οι σαρδέλες θωρακίζουν τα κόκκαλά μας, ώστε να προλάβουν ή να αντιμετωπίσουν παθήσεις όπως η οστεοπόρωση.
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα λιπαρά ψάρια βοηθούν την βελτιωμένη ανοσολογική απόκριση του οργανισμού μας. Φυσικά οι σαρδέλες δεν θα αποτελέσουν εξαίρεση.

Κάνουν το δέρμα μας να λάμπει. Τα καλής ποιότητας λιπαρά που περιέχονται στις σαρδέλες παίζουν καθοριστικό ρόλο για την υγεία των δερματικών κυττάρων μας. Έχουν την ιδιότητα να ελαττώνουν τις δερματικές φλεγμονές, αλλά και να ενισχύουν τη λάμψη της επιδερμίδας μας
Έχουν αντιοξειδωτική δράση. Οι σαρδέλες περιέχουν σελήνιο, έτσι αντιμετωπίζουν τις ελεύθερες ρίζες, αποτοξινώνοντας τον οργανισμό μας αποτελεσματικά.}

Share This
1 Comment
  1. […] post Σαρδέλες … οι θα&up… appeared first on Arkoudos, Συνταγές … […]