mommy
thilasmos
toketos
mycare - φροντίδα
athome
arkoudos
nanny - επιλέγοντας νταντάδες

Παραδοσιακός μουσακάς

Παραδοσιακός μουσακάς

moussakaΜια κλασική εκδοχή του παραδοσιακού μουσακά! Ο μουσακάς είναι ένα πιάτο που τα παιδιά θα φάνε εύκολα και αποτελεί καλή ευκαιρία για να τους ‘κρύψουμε’τροφές όπως η μελιτζάνα!

Υλικά
1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
1 κιλό πατάτες
4 κ.σ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι τριμμένο
2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
ελαιόλαδο

Για την μπεσαμέλ
1 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
12 κ.σ. αλεύρι
5 κ.σ. βούτυρο
5 αυγά
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2/3 φλιτζάνι τσαγιού γραβιέρα ή κεφαλοτύρι τριμμένο

Για τη σάλτσα
500 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς
250 γραμμάρια χοιρινός κιμάς
1/3 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
λίγα κλωνάρια μαϊντανός ψιλοκομμένος
400 γραμμάρια χυμός ντομάτας
1 κ.γ. πελτές ντομάτας
1 φλιτζάνι κρασί
1 πρέζα ζάχαρη
1/4 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. μπαχάρι
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλιτζάνι νερό ή γάλα

Εκτέλεση
Για την μπεσαμέλ

1. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε λίγο από το γάλα και διαλύουμε το αλεύρι με ανακάτεμα. Προσθέτουμε μετά το υπόλοιπο γάλα, τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, το αλάτι και αναμιγνύουμε καλά.
2. Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει. Χρησιμοποιούμε μια ξύλινη κουτάλα. Όταν πήξει κι αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, τότε η μπεσαμέλ είναι έτοιμη.
3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί κι ανακατεύουμε καλά.
Για τον κιμά
4. Σε μια χαμηλή και φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά για λίγα λεπτά.
5. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να γίνουν ημιδιάφανα. Σβήνουμε με το κρασί.
6. Έπειτα προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι.
7. Τέλος, προσθέτουμε το νερό, ή το γάλα.
8. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πιει τα υγρά του και να μείνει με το λάδι.
9. Παράλληλα, καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες κατά μήκος, σε φέτες πάχους 1 εκατοστού.
10. Αλατίζουμε και τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι. Καθώς τις βγάζουμε από το τηγάνι, της τοποθετούμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
11. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για τις μελιτζάνες.
12. Πασπαλίζουμε ένα ταψί ή πυρέξ με φρυγανιά.
13. Στρώνουμε μέσα τις πατάτες ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια.
14. Απλώνουμε πάνω στις πατάτες τον μισό κιμά, πασπαλίζουμε με το μισό τυρί και στρώνουμε τις μελιτζάνες.
15. Αδειάζουμε και τον υπόλοιπο κιμά και απλώνουμε καλά.
16. Πασπαλίζουμε με τυρί και περιχύνουμε με την μπεσαμέλ, απλώνοντας παντού.
17. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, για περίπου 60 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να πάρει χρώμα.