mommy
thilasmos
toketos
mycare - φροντίδα
athome
arkoudos
nanny - επιλέγοντας νταντάδες

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

dolmadakiaΤα ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι μια φανταστική παραδοσιακή σπεσιαλιτέ, κατάλληλη για τις λιγούρες του καλοκαιριού και της ημερήσιας εκδρομής μας στη θάλασσα!

Μια συνταγή για όλη την οικογένεια, ιδανική για τσιμπολόγημα όλες τις ώρες της ημέρας.

Υλικά
60 – 70 αμπελόφυλλα
2 1/2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 ματσάκια κρεμμύδια χλωρά σε ροδέλες
1 ματσάκι άνηθος
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
5 φύλλα δυόσμο
1 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
χυμός από 2 λεμόνια
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Ξεκινάμε ζεματίζοντας τα αμπελόφυλλα για 2 με 3 λεπτά το καθένα σε καυτό, αλατισμένο νερό, κι έπειτα τα τοποθετούμε με τη βοήθεια της τρυπητής κουτάλας σε ένα μπολ με δροσερό νερό.
2. Όταν τα ζεματίσουμε όλα, τα στραγγίζουμε σ᾿ ένα σουρωτήρι και αφαιρούμε τα κοτσάνια και όλα τα χοντράδια.
3. Αν τα αμπελόφυλλα είναι σε άλμη, κατεψυγμένα ή κονσέρβα, τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι, τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
4. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, μέχρι να γίνουν ημιδιάφανα.
5. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι, ρίχνουμε 2 φλιτζάνια νερό και ανακατεύουμε καλά.
6. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 5 λεπτά, το αποσύρουμε από τη φωτιά.
7. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και τοποθετούμε το καπάκι. Αφήνουμε έτσι για τουλάχιστον δέκα λεπτά.
8. Στη συνέχεια αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με το ρύζι στο μπολ με τα μυρωδικά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
9. Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο στην παλάμη μας ή σε ξύλο κοπής, τοποθετούμε στο κέντρο 1 κ.γ. γέμιση, διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνουμε τυλίγοντας.
10. Καλύπτουμε τον πάτο της κατσαρόλας με μερικά αμπελόφυλλα. Στη συνέχεια, τοποθετούμε τους ντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλο, στη σειρά.
11. Αφού τοποθετήσουμε την πρώτη στρώση, συνεχίζουμε με τη δεύτερη και την τρίτη, μέχρι να τους ετοιμάσουμε όλους.
12. Περιχύνουμε την κατσαρόλα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό των λεμονιών και προσθέτουμε χλιαρό νερό, μέχρι να σκεπαστούν όλοι. 13. Ακουμπάμε ένα πιάτο επάνω στους ντολμάδες για σταθεροποίηση και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 45 με 60 λεπτά.
14. Περιμένουμε μέχρι το ρύζι να έχει βράσει και τα φύλλα να είναι μαλακά και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
15. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο μέσα στη κατσαρόλα και σερβίρουμε σκέτους ή με γιαούρτι.