mommy
thilasmos
toketos
mycare - φροντίδα
athome
arkoudos
nanny - επιλέγοντας νταντάδες

Ηπειρώτικη σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο

Ηπειρώτικη σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο

11-img_6134-kopieΟι παραδοσιακές Ελληνικές πίτες μπορούν να θεωρηθούν ένα πρώιμο ταχυφαγείο, αφού μπορούν να φαγωθούν γρήγορα και στο πόδι. Η λογική τους είναι ότι φτιάχνονται με υλικά που υπάρχουν εύκαιρα σε όλα τα ελληνικά σπίτια και είναι ένα ευέλικτο γεύμα, που μπορεί να κουβαλήσει κανείς μαζί του εκτός σπιτιού, που μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου και που τρώγεται εύκολα χωρίς πιάτα και μαχαιροπίρουνα. Σήμερα, οι πίτες παίζουν ακόμα κυριάρχο ρόλο στη Ελληνική διατροφή αφού αποτελούν λύση για κολατσιό, αλλά και για τσιμπολόγημα κάθε ώρα της ημέρας. Σήμερα, σας προτείνουμε την ξεχωριστή συνταγή για σπανακόπιτα από την Κεφαλλονιά, η οποία είναι φημισμένη -και όχι άδικα- σε όλη την Ελλάδα:

Υλικά
Για τα φύλλα

1 κιλό αλεύρι
Αλάτι
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
5 κ.σ. ξύδι
Νερό

Για την γέμιση
1 κιλό σπανάκι
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνιθο
500 γραμμάρια φέτα τριμμένη
1/2 φλιτζάνι ρύζι
3-4 αυγά
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Για το φύλλο

1. Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη τα 3/4 του αλευριού με το αλάτι το ελαιόλαδο και το ξύδι.
2. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε η ζύμη να φτάσει σε σημείο να μην κολλάει στα χέρια μας.
3. Χωρίζουμε την ζύμη σε 3 μπάλες και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
4. Αλευρώνουμε τον πάγκο και τοποθετούμε πάνω μια μπάλα ζυμαριού. Με την βοήθεια του πλάστη, ανοίγουμε το φύλλο όσο πιο λεπτό μπορούμε.
Για την πίτα
5. Βάζουμε το σπανάκι σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τον ψιλοκομμένο άνηθο, τη φέτα, τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και το ρύζι.
6. Αναμειγνύουμε πολύ καλά τα υλικά με τα χέρια μας.
7. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε ένα φύλλο με τρόπο ώστε να εξέχει στα πλάγια.
8. Απλώνουμε από πάνω την μισή από την γέμιση και προσθέτουμε ένα ακόμα φύλλο.
9. Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και τέλος το τελευταίο φύλλο.
10. Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και χαράζουμε σε κομμάτια.
11. Λαδώνουμε την πίτα από πάνω με ένα πινέλο και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 180 βαθμούς Κελσίου.