mommy
thilasmos
toketos
mycare - φροντίδα
athome
arkoudos
nanny - επιλέγοντας νταντάδες

Αγκινάρες αλά πολίτα

Αγκινάρες αλά πολίτα

shutterstock_310316930Η αγκινάρα, εκτός από ένα εξαιρετικό λαχανικό αποτελεί επίσης και ένα πολύτιμο φάρμακο, έναν θησαυρό θρεπτικών συστατικών. Επίσης, αρκετά φαρμακευτικά προϊόντα, ακόμα και καλλυντικές κρέμες έχουν σαν βάση τους την αγκινάρα. Περιέχει βιταμίνες Α, C, του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και φώσφορο. Καθαρίζει το αίμα και ρίχνει τη χοληστερίνη, τονώνει την καρδιά, συμβάλει στην υγεία των νεφρών, του συκωτιού και βοηθά στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης, των ρευματισμών και της παχυσαρκίας. Εκτός από υγιεινή είναι και διαιτητική αφού η ωμή ή βραστή αγκινάρα έχει ελάχιστες θερμίδες. Τρώγεται ωμή ή μαγειρεμένη, όμως βρασμένη χάνει σχεδόν εντελώς τις ιδιότητές της, γι’ αυτό είναι καλύτερα να καταναλώνεται ωμή. Σήμερα, προτείνουμε αγκινάρες αλά πολίτα, μια παραδοσιακή συνταγή από την Κωνσταστινούπολη. Για να δούμε ποια υλικά θα χρειαστούμε:

Υλικά
800 γραμμάρια αγκινάρες φρέσκες καθαρισμένες ή κατεψυγμένες
χυμός 1 λεμονιού
άνηθος ψιλοκομμένος
3 πατάτες κομμένες
2 καρότα σε ροδέλες
1 ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Για το αβγολέμονο
1 αβγό
χυμός 1/2 λεμονιού

Εκτέλεση
1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τις αγκινάρες, το κρεμμύδι και τα καρότα.
2. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το λεμόνι, τον άνηθο και τόσο νερό ώστε να σκεπάζει τα υλικά μας.
3. Σιγοβράζουμε περίπου για 1 ώρα ή ανάλογα με την κουζίνα μας.
4. Αν θέλουμε, μπορούμε να αβγοκόψουμε τις αγκινάρες, χτυπώντας 1 κρόκο αυγού με λίγο χυμό λεμόνι και λίγο από το ζωμό του φαγητού.
5. Μόλις αφρατέψει το αβγολέμονο, ανακατεύουμε στο φαγητό κουνώντας την κατσαρόλα να πάει παντού και σερβίρουμε.}

Share This