Τάρτα με ταχίνι και ροζέτες από μήλο

Τάρτα με ταχίνι και ροζέτες από μήλο

Είναι με διαφορά η πιο ωραία και σε εμφάνιση και σε γεύση τάρτα που θα έχετε φτιάξει ποτέ. Για την διατροφική αξία που έχει το ταχίνι δεν χρειάζεται να πούμε πολλά γιατί τα ξέρετε ήδη. Το ταχίνι είναι ένα δώρο για τον οργανισμό. Ομοίως το μήλο… Η τάρτα με ταχίνι και ροζέτες από μήλο δεν είναι μια τάρτα που γίνεται στο λεπτό όπως η τάρτα λεμονιού, αλλά αξίζει να αφιερώσετε 70 λεπτά για να την φτιάξετε. Τόσο θα χρειαστείτε. 45 λεπτά προετοιμασίας και 25 λεπτά ψησίματος. Αλλά με την αναμονή που θα δείτε παρακάτω υπολογίστε μία επιπλέον ώρα. Αξίζει, σε κάθε περίπτωση…

Υλικά:

Για την τάρτα:

1 και ¼ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι αλάτι
8 κουταλιές βούτυρο
¼ κούπας παγωμένο νερό

Για την γέμιση από ταχίνι:

4 κρόκους
½ κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές ταχίνι
1 κουταλιά βανίλια ή 1 φακελάκι
3 κουταλιές αραβοσιτάλευρο
2 κούπες γάλα
½ κουταλιά αλάτι
1κουταλιά βούτυρο

Για τις ροζέτες μήλου:

4 μεγάλα μήλα
4 κούπες νερό
¼ της κούπας χυμό λεμόνι
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Φτιάχνοντας την τάρτα:

Προσθέτουμε το αλεύρι, το παγωμένο βούτυρο και το αλάτι στο μίξερ και ανακατεύουμε ώστε το μείγμα να μοιάσει σε σβόλους στην πραγματικότητα αφού το βούτυρο είναι παγωμένο. Με το μίξερ σε λειτουργία προσθέτουμε το παγωμένο νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να γίνει μια ενιαία μπάλα. Στη συνέχεια τυλίγουμε σε μεμβράνη τη ζύμη και την αφήνουμε για μια ώρα στο ψυγείο.

Φτιάχνοντας τη γέμιση της τάρτας:

Καθώς η ζύμη ψύχεται, χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη και τους κρόκους αυγών μέχρι η ζάχαρη να λιώσει καλά. Προσθέτουμε το ταχίνι, τη βανίλια και το αραβοσιτάλευρο και χτυπάμε επίσης πολύ πολύ καλά.

Στη συνέχεια βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και το αλάτι και σιγοβράζουμε χωρίς να βιαζόμαστε σε χαμηλή φωτιά. Όταν το γάλα ζεσταθεί, προσθέτουμε λίγο λίγο το παραπάνω μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν πια θα το έχουμε προσθέσει όλο, σιγοβράζουμε για λίγο και μετά το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου μια ώρα.

Όταν περάσουν αυτά τα χρονικά διαστήματα τόσο για τη ζύμη όσο και για τη γέμιση, ανοίγουμε τη ζύμη της τάρτα πάνω σε επιφάνεια πασπαλισμένη με αλεύρι για να μη μας κολλήσει και ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο όση είναι και η επιφάνεια της ταρτιέρας μας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Αμέσως μετά, αφού απλώσουμε τη βάση στην ταρτιέρα την οποία βεβαίως έχουμε βουτυρώσει καλά, κάνουμε τρύπες με το πιρούνι και ψήνουμε για 20 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει. Όταν έχει κρυώσει προσθέτουμε τη γέμιση από ταχίνι και πάμε να φτιάξουμε τις ροζέτες μήλου. Κόβουμε τα μήλα στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους. Στη συνέχεια βάζουμε τα κομμάτια σε ένα μπολ με νερό και χυμό λεμόνι και τα αφήνουμε για 3 λεπτά στον φούρνο μικροκυμάτων. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα στραγγίζουμε καλά. Στη συνέχεια κόβουμε πολύ λεπτές φετούλες τις οποίες τυλίγουμε σαν ροζέτες και διακοσμούμε με αυτές την τάρτα μας. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.

Share This