Σκορδαλιά: η παραδοσιακή και… η άλλη!

Σκορδαλιά: η παραδοσιακή και… η άλλη!

Η 25η Μαρτίου πλησιάζει και η σκορδαλιά είναι πρωταγωνίστρια στο τραπέζι της συνδυασμένη με μπακαλιάρο και άλλα καλούδια. Η παρασκευή της είναι απλή αλλά αν θέλετε να «παίξετε» και να ενθουσιάσετε τους καλεσμένους σας δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε και την εκδοχή της σκορδαλιάς που μας έμαθε η Μακεδονία. Με ψωμί και καρύδια δηλαδή. Η παραδοσιακή σκορδαλιά γίνεται με πατάτα αλλά μπορείτε να την φτιάξετε και με ψίχα από ψωμί.

Υλικά:

2 ή 3 κιλά πατάτες ανάλογα με την ποσότητα που θέλετε να φτιάξετε
4 σκελίδες σκόρδο ή περισσότερο αν την θέλετε πολύ πικάντικη
αλάτι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές ξύδι

Βράζετε τις πατάτες και όταν είναι έτοιμες τις αλέθετε σαν να φτιάχνετε πουρέ. Λιώνετε το σκόρδο και το προσθέτετε. Τα ανακατεύετε πολύ καλά και στη συνέχεια προσθέτετε το ξύδι και το αλάτι. Τέλος το ελαιόλαδο και καλό ανακάτεμα.

Μακεδονική σκορδαλιά με καρύδια

Υλικά:

4 φλιτζάνια ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
5 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
4 κουταλιές ξίδι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι

Μουσκέψτε το ψωμί για περίπου 5-10 λεπτά και στη συνέχεια στύψτε το και θρυμματίστε το. Στη συνέχεια προσθέστε στο ψωμί, το λιωμένο σκόρδο, το αλάτι, το ξύδι, τα καρύδια και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε τα καλά όλα μαζί.

Share This