mommy
thilasmos
toketos
mycare - φροντίδα
athome
arkoudos
nanny - επιλέγοντας νταντάδες

Συνταγές με ζυμαρικά για παιδιά

Συνταγές με ζυμαρικά για παιδιά

Σπανίως συναντάμε κάποιον που να μην αγαπά τα ζυμαρικά. Και τα παιδιά τα λατρεύουν και μάλιστα πολύ και από πολύ μικρή ηλικία. Σαφώς και δεν πρέπει τα ζυμαρικά να αποτελούν καθημερινό γεύμα στην παιδική διατροφή. Όμως μια φορά την εβδομάδα, έχει νόημα να φτιάχνουμε στα παιδιά μας μια μακαρονάδα που αγαπούν. Εμείς δεν θα σας πούμε πώς να βρείτε τρόπο για να βάλετε εύκολα τα ζυμαρικά στην παιδική διατροφή. Δεν είναι όσπρια, λαχανικά ή ψάρι! Εμείς θα σας πούμε τις συνταγές με ζυμαρικά που είναι πιο κοντά στα παιδικά γούστα…

-Κοφτά μακαρονάκια με κιμά
Τα μακαρόνια με κιμά είναι αγαπημένο πιάτο των παιδιών. Αν πάλι τους τα σερβίρετε με κοφτό μακαρονάκι, ακόμα καλύτερα αφού δεν παιδεύονται για να τα μαζέψουν με το πιρούνι τους. Τα μακαρόνια με κιμά βέβαια, έχουν και την παιδική εκδοχή τους, χωρίς πολλά μπαχαρικά και πικάντικες γεύσεις. Ας την δούμε αναλυτικά…
Μακαρόνια με κιμά για παιδιά

Υλικά για 4 άτομα
750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο περασμένο δύο φορές από τη μηχανή κοπής
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ή 2 μέτρια πολτοποιημένο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
1 ματσάκι μαϊντανό
500 ml χυμό ντομάτας
ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
1 ξύλο κανέλας
4 γαρύφαλλα

Στο ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε το πολτοποιημένο κρεμμύδι και τη σκελίδα του σκόρδου. Ο λόγος για τον οποίο τα θέλουμε πολτοποιημένα είναι γιατί τα παιδιά κάτι κακό παθαίνουν όταν πέφτουν πάνω σε κομματάκια λαχανικών. Ας μην πηγαίνουμε γυρεύοντας, λοιπό. Προσθέτουμε το ξύλο κανέλλας και τα γαρύφαλλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον μαϊντανό. Αρκετοί τον βάζουν στο τέλος. Αν τον τσιγαρίσετε, πιστέψτε μας, θα βγάλει όλα τα αρώματά του. Μπορείτε ωστόσο να κρατήσετε και λίγο ωμό μαϊντανό για το γαρνίρισμα.
Στη συνέχεια θα προσθέσετε τον κιμά και θα τον αφήσετε να τσιγαριστεί πολύ καλά μέχρι να σταματήσει να βγάζει αφρούς και υγρά. Προσθέστε μετά την ντομάτα και το αλατοπίπερο. Αφήστε τα να βράσουν μαζί για περίπου 30 λεπτά. Σερβίρετε με καλά βουτυρωμένα κοφτά μακαρονάκια και τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι, ανάλογα με τις προτιμήσεις των παιδιών.

-Ταλιατέλες με κοκκινιστά κεφτεδάκια
Υπάρχουν πάντα και τα παιδιά, που προτιμούν τον κιμά σε κοκκινιστά κεφτεδάκια πάνω σε ζυμαρικά. Είναι εύκολη συνταγή. Comfort food για κάποιους.

Υλικά για 4 άτομα:
2 κρεμμύδια πολτοποιημένα
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
4 κ.σ. φρυγανιά ή 3 φέτες ψωμί
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 αυγό
αλάτι
πιπέρι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη σάλτσα:
4 ώριμες τομάτες κομμένες σε κύβους
3 πιπεριές κομμένες σε μικρούς κύβους
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι
1 κύβο μυρωδικών
1 πακέτο χυλοπίτες

Σε 1 κ.σ. ελαιόλαδο που βάζουμε με ένα μέτριο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν και να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε από το τηγάνι και το αφήνουμε σε ένα μπολάκι μέχρι να κρυώσει λίγο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια καθώς και τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά το μείγμα και πλάθουμε κεφτεδάκια. Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε ένα τηγάνι στο οποίο έχουμε βάλει 1 εκ. σε βάθος ελαιόλαδο. Στη συνέχεια τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί.
Βάζουμε τα υλικά για τη σάλτσα (εκτός από τις χυλοπίτες) σε μία φαρδιά μέτρια κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μελώσει η σάλτσα σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά. Αδειάζουμε τη σάλτσα σε ένα πυρέξ μαζί με τα κεφτεδάκια και ένα ποτήρι νερό και σιγοψήνουμε μέσα στον φούρνο στους 200°C στον αέρα αφού προσθέσουμε και τις χυλοπίτες για 40 λεπτά ή μέχρι να βράζουν τα ζυμαρικά μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό.

-Λαζάνια με σπανάκι και κοτόπουλο

Τα παιδιά λατρεύουν αυτή τη συνταγή. Είναι και μια καλή ευκαιρία να φάνε το σπανάκι τους.

Υλικά για ένα μέτριο πυρέξ:

600 γραμμάρια μοτσαρέλα τριμμένη
150 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη
250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
2 φιλέτα από κοτόπουλο
250 γραμμάρια φρέσκο σπανάκι ψιλοκομμένο
1 συσκευασία λαζάνια
Ελειόλαδο
Αλάτι
πιπέρι

Σε καυτό νερό βράζουμε για 2 λεπτά μόνο τα λαζάνια ίσα ίσα να μαλακώσουν αλλά να παραμείνουν και σκληρά. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε μια πιατέλα και τα λαδώνουμε καλά ένα – ένα για να μη κολλήσουν μεταξύ τους. Κόβουμε τα φιλέτα κοτόπουλο στην μέση οριζοντίως. Τα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για ένα λεπτό από τη κάθε πλευρά. Δεν χρειάζεται να ολοκληρώσετε το ψήσιμό τους, αφού θα μπουν και στον φούρνο. Αλατοπιπερώνουμε. Στρώνουμε στον πάτο ενός ταψιού λίγη κρέμα γάλακτος, πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα και βάζουμε από πάνω μια στρώση λαζάνια. Ξαναβάζουμε κρέμα γάλακτος, παρμεζάνα και μετά στρώνουμε τα κομματάκια κοτόπουλου και το μισό σπανάκι. Συνεχίζουμε με λαζάνια, κρέμα γάλακτος, πάλι κοτόπουλο και το υπόλοιπο σπανάκι. Ξαναστρώνουμε λαζάνια, λίγη κρέμα γάλακτος, παρμεζάνα και τελειώνουμε με την μοτσαρέλα. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 30-40 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Share This