mommy
thilasmos
toketos
mycare - φροντίδα
athome
arkoudos
nanny - επιλέγοντας νταντάδες

Σάββατο του Λαζάρου: τα ζυμαρένια «Λαζαράκια»

Σάββατο του Λαζάρου: τα ζυμαρένια «Λαζαράκια»

Το Σάββατο του Λαζάρου οι μητέρες μαζί με τις κόρες τους συνήθιζαν να ζυμώνουν νωρίς το πρωί ή και από την προηγούμενη ημέρα τα «Λαζαράκια». Νηστίσιμα, γλυκά ψωμάκια με σταφίδες και διάφορα μπαχαρικά. Τους έδιναν σχήμα ώστε να μοιάζουν με ανθρωπάκι σπαργανωμένο όπως παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Για μάτια του έβαζαν δυο γαρύφαλλα. Στη συνέχεια τα έβαζαν σε καλαθάκι στολισμένο με λουλούδια και τα μοίραζαν σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα. Το γεγονός ότι είναι νηστίσιμα και ημίγλυκα, ήταν σημαντικό για τους ανθρώπους που ακολουθούσαν τη νηστεία από την αρχή της. Εξαντλημένοι καθώς ήταν, τα Λαζαράκια έδιναν μια τόνωση στον οργανισμό τους. Δεν είναι ανάγκη να νηστεύετε εξαντλητικά για να τα φτιάξετε. Το σχήμα τους και μόνο θα ενθουσιάσει τα παιδιά σας. Μην ξεχνάτε πως μέσα από την ιστορία της Ανάστασης του Λαζάρου, διηγείστε στα παιδιά σας ένα θαύμα και τα βάζετε στη διάθεση της Μεγάλης Εβδομάδας. Τι πιο όμορφο!

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
1 φλιτζάνι σταφίδες
4 κουταλιές ζάχαρη
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι μαστίχα Χίου κοπανισμένη
1 φακελάκι μαγιά ξερή
Γαρύφαλλα
Σουσάμι

Διαλύουμε σε ένα φλιτζάνι με χλιαρό νερό τη μαγιά και τη βάζουμε στο δοχείο που θα ζυμώσουμε τα Λαζαράκια μαζί με το λάδι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα και άλλο ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό. Σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε. Στο τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες. Πλάθουμε σε ανθρωπάκια και πασπαλίζουμε με σουσάμι, ενώ καρφώνουμε δυο γαρύφαλλα για να αποκτήσει ματάκια το Λαζαράκι μας. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά.

Share This