Ρύζι: πώς να το μαγειρέψετε με ασφάλεια

Ρύζι: πώς να το μαγειρέψετε με ασφάλεια

Το ρύζι αποτελεί μια από τις πολύ βασικές τροφές στην διατροφή μας. Καλλιεργείται περισσότερο από 10.000 χρόνια στον κόσμο και συγκεκριμένα σε περισσότερες από 113 χώρες. Το ρύζι αποτελεί τη βασική τροφή 3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Στους κατοίκους των αναπτυγμένων χωρών το ρύζι παρέχει το 27% της κάλυψης των ενεργειακών τους αναγκών. Η διατροφική του αξία είναι ίσως υπερεκτιμημένη. Το ρύζι στην πραγματικότητα περιέχει πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας γι’ αυτό και πρέπει να συνδυάζεται με άλλες τροφές προκειμένου να αποδώσει όσο περισσότερο γίνεται διατροφικά.

Ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί όλους μας και κυρίως τους γονείς, είναι πώς μπορούμε να μαγειρέψουμε σωστά το ρύζι. Κατά καιρούς έχουμε ακούσει ή διαβάσει, έρευνες που μαρτυρούν την επικινδυνότητα του ρυζιού όταν δεν μαγειρεύεται σωστά ή όταν συντηρείται μαγειρεμένο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν πάθει ακόμη και τροφική δηλητηρίαση βαρύτατης μορφής.

Τα τελευταία χρόνια έχει ανιχνευθεί στο ρύζι αρσενικό. Το αρσενικό είναι μια τοξική ουσία άκρως δηλητηριώδης και επικίνδυνη για τον οργανισμό, που μένει στο έδαφος για πολλές δεκαετίες. Το ρύζι χρειάζεται πολύ νερό για να αναπτυχθεί, με αποτέλεσμα να απορροφά και πιο πολύ αρσενικό. Οι ποσότητες του αρσενικού που βρίσκουμε στο ρύζι, είναι συνάρτηση της ποικιλίας τους. Για παράδειγμα, το ρύζι μπασμάτι έχει τη μισή ποσότητα ανόργανου αρσενικού από τα υπόλοιπα είδη ρυζιού. Τι προκαλεί το αρσενικό στον ανθρώπινο οργανισμό; Όπως προαναφέραμε, το αρσενικό είναι μια άκρως τοξική ουσία που συνδέεται με τον καρκίνο, τον διαβήτη και τις καρδιοπάθειες.

Πώς μπορούμε όμως να μαγειρέψουμε το ρύζι με ασφάλεια;

Ας ξεκαθαρίσουμε ότι το ρύζι δεν πρέπει ποτέ να το μαγειρεύουμε χωρίς πλιν να το έχουμε πλύνει πολύ πολύ καλά. Αυτό βέβαια δεν είναι αρκετό. Η συνήθεια που έχουμε να φτιάχνουμε ρυζότο, υπολογίζοντας το νερό που χρειαζόμαστε ώστε να απορροφηθεί όλο και να μην στραγγίξουμε το ρύζι μας είναι καθώς δείχνουν οι έρευνες λάθος. Το ρύζι πρέπει να μουλιάζεται από το προηγούμενο βράδυ. Στη συνέχεια πρέπει να το ξεπλένετε πολύ πολύ καλά και να το βράζετε σε άφθονο νερό σε χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια το στραγγίζετε και κάνετε όλα όσα πρέπει για την ένταξή του στη συνταγή σας. Αν πάλι θελήσετε ξαφνικά να φτιάξετε ρύζι και δεν το έχετε μουλιάσει από το προηγούμενο βράδυ, δεν έχετε παρά να το πλύνετε με άφθονο νερό όσο πιο καλά μπορείτε. Στη συνέχεια βράστε το σε δυνατή φωτιά και σε άφθονο νερό. Γενικώς, η διαδικασία που θέλει το ρύζι να απορροφά το νερό του, είναι λανθασμένη γιατί κρατά το 100% της ποσότητας του αρσενικού.

Share This