mommy
thilasmos
toketos
mycare - φροντίδα
athome
arkoudos
nanny - επιλέγοντας νταντάδες

Πρωτοχρονιάτικο μενού με 100% επιτυχία

Πρωτοχρονιάτικο μενού με 100% επιτυχία

Το δεύτερο μεγάλο ρεβεγιόν της χρονιάς είναι θέμα ημερών και θα πρέπει να αποφασίσετε τι θα περιλαμβάνει το μενού σας, για να μην αγχωθείτε τελευταία στιγμή με την αγορά των υλικών. Έχει προηγηθεί το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλέξετε πιο ευφάνταστα πιάτα για να κάνετε τη διαφορά. Αν για παράδειγμα στο ρεβεγιόν των Χριστουγέννων είχατε γαλοπούλα –όπως και συνηθίζεται- καλό θα είναι να μην επαναλάβετε. Το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς άλλωστε είναι πιο παιχνιδιάρικο, πιο party αφού στην πραγματικότητα καλωσορίζουμε μια νέα χρονιά. Ας δούμε διάφορες προτάσεις για ένα ολοκληρωμένο πρωτοχρονιάτικο μενού με 100% επιτυχία, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για μενού τραπεζιού και όχι μπουφέ.

-Οι σαλάτες

Ξεκινώντας με τις σαλάτες ας διευκρινίσουμε τη σημασία όλα ή τα περισσότερα από τα εδέσματα που θα προσφέρετε, να έχουν υλικά που θα δώσουν τον γιορτινό τόνο στα πιάτα. Μπορείτε να ξεκινήσετε με μια πράσινη σαλάτα με ρόκα και σπανάκι. Γαρνισρισμένη με μια σος από βαλσαμικό, μουστάρδα και μέλι. Προσθέστε ρόδι, ξερά σύκα, φιστίκια και τριμμένη παρμεζάνα.

Εναλλακτικά μπορείτε να σερβίρετε μια σαλάτα με ζεστά ψητά λαχανικά όπως κολοκύθι, μελιτζάνα, μπρόκολο, κρεμμύδι, ντομάτα, φινόκιο, γαρνιρισμένη με καπνιστό σολομό και ψητό μανούρι. Μερικές σταγόνες κρέμας βαλσαμικού με ρόδι ή σύκο και θα κλέψετε τις εντυπώσεις.

Πράσινη σαλάτα με ξερά σύκα και παρμεζάνα

250 γρ ρόκα
250 γρ σπανάκι baby
6 ξερά σύκα κομμένα σε κύβους
1 ρόδι καθαρισμένο
100 γρ παρμεζάνα
2 κουταλιές μέλι
2 κουταλιές μουστάρδα
2 κουταλιές ξύδι βαλσαμικό
Προαιρετικά μια κουταλιά της σούπας σησαμέλαιο

Πλένετε πολύ καλά τις πρασινάδες ακόμη κι αν είναι έτοιμες καθαρισμένες και πλυμένες σε σακουλάκια. Στραγγίζετε πολύ καλά. Κόβετε σε κύβους τα ξερά σύκα και καθαρίζετε το ρόδι. Τα αναμειγνύετε και ετοιμάζετε τη σος ανακατεύοντας καλά το μέλι, με την μουστάρδα και το βαλσαμικό. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά σησαμέλαιο. Δεν είναι απαραίτητο… Σ’ αυτήν τη σαλάτα δεν βάζετε αλατοπίπερο. Τέλος προσθέστε την παρμεζάνα σε λεπτά κομμάτια.

-Ορεκτικά

Θα σας προτείναμε αντί να βγάλετε δύο και τρία ορεκτικά, να κάνετε τη διαφορά και να προσφέρετε αρχικά με ζεστή χειμωνιάτικη και εντυπωσιακή σούπα. Θα μπορούσε να είναι μια γαλλική κρεμμυδόσουπα ή μανιταρόσουπα σερβιρισμένη σε πυρίμαχο και με την προσθήκη μιας μπρουσκέτας με γραβιέρα και σκόρδο. Εναλλακτικά, μπορείτε να σερβίρετε μια καταπράσινη σούπα λαχανικών με πρωταγωνιστή τον αρακά ή το μπρόκολο. Ακόμη, στα ορεκτικά σας μπορείτε να συμπεριλάβετε ένα ογκρατέν λαχανικών ή μια πίτα με διάφορα τυριά και προσούτο. Για τους πολύ ψαγμένους μια παστουρμαδόπιτα είναι τόσο όσο. Άλλωστε ο παστουρμάς Χειμώνα καταναλώνεται… Σαφώς και μπορείτε να κινηθείτε πιο παραδοσιακά, σερβίροντας για ορεκτικά, λουκάνικα ψητά, κεφτεδάκια, λαχανοντολμάδες με κιμά.

Μανιταρόσουπα με μπρουσκέτα στο πυρίμαχο

1 κιλό μανιτάρια από πολλές ποικιλίες –όσο περισσότερες τόσο το καλύτερο-
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια
½ λίτρο ζωμό κοτόπουλο
250 ml κρέμα γάλακτος
Λίγο κάρυ
Αλατοπίπερο
Ελαιόλαδο
Μια γαλλική μπαγκέτα
150 γρ. γραβιέρα
1 σκ σκόρδο

Τσιγαρίζετε τα κρεμμυδάκια λεπτοκομμένα, προσθέτετε τα μανιτάρια και μόλις μαραθούν προσθέτετε τον ζωμό. Αν θέλετε μπορείτε νωρίτερα να σβήσετε με μισό ποτήρι λευκό ξηρό κρασί. Κάρυ, αλατοπίπερο και τέλος την κρέμα γάλακτος. Την κρέμα γάλακτος για να μην κόψει θα την προσθέσετε περίπου 5 λεπτά πριν το τέλος και με το μάτι σβηστό.

Βάζετε στα πυρίμαχα μπολάκια την σούπα και από πάνω τοποθετείτε μια μπουσκέτα ψημένη στον φούρνο με σκόρδο, λάδι και τριμμένη γραβιέρα.

Εύκολη παστουρμαδόπιτα

Υλικά για ένα μεγάλο ταψί
1 φύλλο κρούστας
½ κιλό τυρί γκούντα Ολλανδίας
¼ κασέρι πικάντικο ή γλυκό ανάλογα με τις προτιμήσεις σας
350 γρ. παστουρμά σε λεπτές φέτες
2 ντομάτες σε λεπτές φέτες
1 πιπεριά κομμένη σε πολύ μικρά κυβάκια
Μαϊντανό
Πιπέρι
Ελαιόλαδο

Απλώνουμε στη βάση τα μισά φύλλα λαδώνοντάς τα με το πινέλο ένα ένα. Νωρίτερα έχουμε τρίψει στον τρίφτη στην χοντρή του πλευρά τα τυριά. Απλώνουμε τα τυριά ανακατεμένα και στη συνέχεια στρώνουμε τον παστουρμά. Από πάνω βάζουμε σε σημεία τις φέτες της ντομάτας, αφήνοντας μικρά κενά ανάμεσά τους. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και την λεπτομομμένη πιπεριά. Φρεσκοτριμμένο πιπέρι και στη συνέχεια σκεπάζουμε με ένα ένα τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντάς τα. Χαράσσουμε, ραντίζουμε με λίγο νεράκι, πασπαλίζουμε προαιρετικά με σουσάμι λευκό και μαύρο ανακατωμένα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου μία ώρα. Ο φούρνος ας είναι προθερμασμένος.

-Τα κυρίως πιάτα

Το κατσικάκι ή το αρνάκι είναι πολύ σωστές επιλογές αν τα Χριστούγεννα είχατε σερβίρει την κλασική πια –αν και όχι ελληνικά παραδοσιακή- γεμιστή γαλοπούλα. Μπορείτε να προσφέρετε κατσικάκι φούρνου με πατάτες και φρέσκο θυμάρι ή και κατσικάκι γεμιστό με ρύζι, κουκουνάρι, κάστανα και σηκωτάκια πουλερικών. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε ρολό χοιρινό με δαμάσκηνα, ξερά σύκα και πατατούλες baby. Τον Χειμώνα όμως και ειδικά σε ένα γιορτινό τραπέζι μπορείτε να σερβίρετε κυνήγι πουλερικών αλλά και αγριογούρουνο στιφάδο…

Αγριογούρουνο στιφάδο

Υλικά για 6 άτομα
1 ½ κιλό αγριογούρουνο σε μερίδες
2 κιλά κρεμμύδια μικρά για στιφάδο
6 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
2 φύλλα δάφνης
650 ml χυμό ντομάτας
1 ξύλο κανέλας
6 γαρυφαλλάκια
6 κόκκους μπαχάρι
Αλάτι-πιπέρι
Ελαιόλαδο
1 ποτήρι κόκκινο κρασί

Τσιγαρίζουμε τα σκόρδα και τα κρεμμύδια, μαζί με τα μπαχαρικά και τα φύλλα της δάφνης. Μόλις πάρουν ωραίο ξανθό χρώμα, αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τις μερίδες του αγριογούρουνου και τις σοτάρουμε καλά από όλες τις πλευρές τους στο ίδιο λάδι που σοτάραμε σκόρδα και κρεμμύδια. Θέλουμε να θωρακιστεί το κρέας. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί. Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε τη ντομάτα και 250 ml βραστό νερό. Αλατοπίπερο και αφήνουμε να βράσει. Το παρακολουθούμε κάθε τόσο για να δούμε αν χρειάζεται νεράκι. Θα χρειαστεί περίπου 1 ½ ώρα για να μαλακώσει. Όταν θα είναι στα μισά της βράσης του, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα που νωρίτερα είχαμε βγάλει από την κατσαρόλα. Αν χρειάζεται προσθέτουμε νερό και αφήνουμε όλα μαζί να βράσουν. Προσοχή: Κάθε φορά που προσθέτουμε νερό, το νερό θα πρέπει να είναι βρασμένο για να μην σταματήσει τον βρασμό του κρέατος και σκληρύνει. Ακόμη, κάθε φορά που βάζουμε νερό πρέπει να προσθέτουμε και το αντίστοιχο αλάτι.

-Τα επιδόρπια

Μια μους από κάστανο ή μια πανακότα με κρέμα βαλσαμικού με ρόδι ή φράουλα είναι ελαφριές επιλογές που δεν θα επιβαρύνουν τους καλεσμένους σας. Μην το παρακάνετε με βαριά γλυκά, όπως είναι αυτά με την πολλή σοκολάτα ή τα σιροπιαστά αφού όλα όσα προηγήθηκαν είναι και πολλά και δύσπεπτα. Μην ξεχνάτε πως είναι νύχτα!

Share This