Πότε πρέπει να αρχίσει το μωρό μας τη στερεά τροφή

Πότε πρέπει να αρχίσει το μωρό μας τη στερεά τροφή

shutterstock_290745422Το βήμα από τις κρέμες και τους πουρέδες στις στερεές τροφές είναι κάτι που θα έρθει στην ώρα του, όταν το παιδί αναπτύξει εκείνες τις ικανότητες που θα του επιτρέψουν να πιάσει την τροφή, να τη φέρει στο στόμα, να τη μασήσει και να την καταπιεί. Από την τελευταία πρόταση και μόνο, καταλαβαίνουμε ότι αυτό που σε εμάς φαντάζει απλούστατο, είναι τελικά αρκετά σύνθετη διαδικασία και το μωρό έχει αρκετά να μάθει. Για τα περισσότερα μωρά αυτό γίνεται μεταξύ 7 και 8 μηνών. Σε κάποιες περιπτώσεις τα μωρά περνάνε σχεδόν αμέσως από το θηλασμό στις στερεές τροφές.

Πότε ξεκινάει η προσπάθεια

Το ερώτημα, ωστόσο, είναι πότε μία μαμά ξεκινάει να δίνει στο παιδί της στερεές τροφές και πως. Η απάντηση είναι σχετικά απλή. Καταρχήν, το παιδί που θα τρώει στερεές τροφές θα πρέπει να έχει βγάλει τα πρώτα του δοντάκια και να τα δοκιμάζει πως δουλεύουν με τα παιχνίδια και τα διάφορα αντικείμενα. Τα μωρά μασάνε και με τα ούλα τους μόνο αρκεί η στερεά τροφή να είναι πολύ μαλακή. Κάποια στιγμή μόνο του θα απλώσει τα χέρια του να πιάσει την τροφή, π.χ. ένα κομμάτι ψωμί που τρώμε εμείς, και από μόνο του θα προσπαθήσει να μασήσει ένα μικρό κομμάτι.

Πως συμμετέχει μια μητέρα

Όταν είστε με το μωρό σας, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να υποβοηθήσετε τη διαδικασία. Κόβετε ένα πολύ μικρό κομμάτι ψίχας και του το φέρνετε στο στόμα να δείτε τι θα κάνει. Λογικά, αν το μωρό είναι έτοιμο, θα πιάσει το κομμάτι θα το φέρει στο στόμα και θα αρχίσει να το μασουλάει. Αν δεν μπορεί καν να το πιάσει θα του πέσει και θα το καταλάβει. Θα το καταλάβετε κι εσείς. Αν είμαστε κοντά στο ορόσημο της στερεάς τροφής, το μωρό θα δοκιμάσει και δεύτερη φορά και τρίτη μέχρι να το πετύχει. Αυτό που δεν θέλουμε, σίγουρα, είναι το μωρό να καταπιεί ένα μεγάλο και σχετικά ξερό κομμάτι. Γι’ αυτό είμαστε εκεί σε κάθε του βήμα και επιτηρούμε.

Τι δίνουμε στο μωρό

Τα τρόφιμα που επιλέγουμε για να ξεκινήσει το μωρό μας να τρώει στερεές τροφές είναι πράγματα που μπορεί να λιώσει απλά και μόνο με τα ούλα. Πολύ πιθανόν να έχει βγάλει τα πρώτα του δοντάκια, όπως είπαμε, αλλά δεν θα βασιστούμε σε αυτό. Μιλάμε για ψωμί σε ψίχα, κρόκο αυγού, αργότερα ίσως ασπράδι (αλλά ποτέ και τα δύο μαζί), μαλακά κομμάτια φρούτων όπως μπανάνα, ψίχα από ντομάτα (αλλά όχι τη φλούδα), κομμάτια σταφύλι χωρίς τη φλούδα κ.ά.document.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);

Share This