Ποιο μέλι είναι το καλύτερο;

Ποιο μέλι είναι το καλύτερο;

Σκεφτείτε πώς προκύπτει το μέλι… Από το νέκταρ των φυτών με τη βοήθεια των μελισσών. Μαγική προέλευση, μαγική και η διατροφική του αξία. Πρόκειται για ένα πραγματικό δώρο της φύσης και στην χώρα μας η αξία του είναι αναγνωρισμένη ήδη από την Αρχαιότητα. Προσφορά στους Θεούς αλλά και αμβροσία που χάριζε την αθανασία. Ο Ιπποκράτης και ο Διοσκουρίδης το αναφέρουν στα συγγράμματά τους ως φάρμακο. Το μέλι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, αμινοξέα, υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιχνοστοιχεία και ένζυμα. Ξεχωρίζει για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και για την επουλωτική δράση του στο δέρμα. Πόσα καλλυντικά προϊόντα δεν έχουν ως βασικό συστατικό τους το μέλι, άλλωστε. Οι δε ποικιλίες του πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους, με βασικές διαφορές τόσο στο άρωμα όσο και στη γεύση. Ποιο μέλι είναι το καλύτερο; Ας δούμε παρακάτω…

-Θυμαρίσιο μέλι και ιδιότητες

Το θυμαρίσιο μέλι είναι ένα μέλι πρώτης ποιότητας που αν και ανήκει στα ανθόμελα, αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του. Μοναδικό σε άρωμα, καθαρό και διαυγές σε χρώμα. Η παραγωγή του υπολογίζεται στο 10% του συνόλου της παραγωγής μελιού στην Ελλάδα ενώ οι περιοχές όπου κυρίως παράγεται είναι τα νησιά με πρωταγωνίστρια την Κρήτη. Πρόκειται για ένα έντονα αρωματικό μέλι που συχνά λόγω της δυνατής γεύσης του, αφήνει μια αίσθηση καψίματος στο στόμα. Το χρώμα του είναι ανοιχτό κεχριμπαρένιο, ζαχαρώνει σε διάστημα 6-18 εβδομάδων και έχει δυναμωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες.

-Μέλι ελάτης

Πρόκειται για την ακριβότερη ποικιλία μελιού και ίσως την καλύτερη όλων. Πυκνόρρευστο και προερχόμενο από ορεινές περιοχές της Πίνδου, της Ευρυτανίας, του Ολύμπου και αλλού. Ξεχωρίζει για την υπέροχη γεύση του παρότι το άρωμά του δεν είναι έντονο. Το μέλι αυτό δεν κρισταλλώνει λόγω της πολύ χαμηλής περιεκτικότητάς του σε γλυκόζη. Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και με βιταμίνες απαραίτητες για τον οργανισμό.

-Πευκόμελο

Το πευκόμελο δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό μέλι και αρκετοί παρομοιάζουν το άρωμά του με εκείνο του ιωδίου. Είναι ένα μέλι πιο σκούρο από το θυμαρίσιο και με χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη. Ρευστό μέλι που παράγεται στην βόρεια Εύβοια, στην Χαλκιδική, στη Θάσο, στη Ζάκυνθο, στη Ρόδο, στη Σκόπελο και αλλού. Το 65% του συνόλου της παραγωγής μελιού στην Ελλάδα, είναι πευκόμελο.

-Μέλι καστανιάς

Παράγεται από το νέκταρ και τις εκκρίσεις της καστανιάς κυρίως στην Μακεδονία και στη χερσόνησο του Αγίου όρους. Είναι ένα δυνατά αρωματικό μέλι, πολύ πλούσιο σε ιχνοστοιχεία που μπορεί να κρυσταλλώσει σε 2 χρόνια.

-Μέλι εσπεριδοειδών

Το μέλι εσπεριδοειδών είναι ένα μέλι με όμορφο ανοιχτό και διαυγές χρώμα. Το άρωμά του εξαιρετικό. Ωστόσο, πρόκειται για μια ποικιλία που πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό μέρος και να καταναλώνεται σχετικά γρήγορα γιατί χάνει εύκολα τη διατροφική αξία του.

-Ερεικόμελο των δύο εποχών…

Μια ποικιλία μελιού που χωρίζεται σε δύο τύπους. Υπάρχει το ανοιξιάτικο ερεικόμελο και το φθινοπωρινό. Το ανοιξιάτικο ερεικόμελο είναι πιο ανοιχτόχρωμο από το φθινοπωρινό και χαρακτηρίζεται από μεγάλη συγκέντρωση γλυκόζης. Το φθινοπωρινό μέλι ερείκης είναι πιο γευστικό, κοκκινωπό και με εκλεπτυσμένο λεπτό άρωμα. Κρυσταλλώνει εξαιρετικά γρήγορα και ξινίζει επίσης εύκολα λόγω της υψηλής υγρασίας του. Ωστόσο η θρεπτική του αξία είναι πολύ σημαντική αφού θεωρείται ένα από τα καλύτερα μέλια για τον οργανισμό.

Share This