Οι σούπες του Χειμώνα: 4+1 προτάσεις δώρο στον οργανισμό σας

Οι σούπες του Χειμώνα: 4+1 προτάσεις δώρο στον οργανισμό σας

Τις σούπες τις αγαπάμε γιατί είναι θρεπτικές, ελαφριές, δεν παχαίνουν και κυρίως… μας ηρεμούν. Ζεστές όπως είναι λειτουργούν σαν το πιο ισχυρό ηρεμιστικό στο τέλος –ή στη μέση- μιας μέρας που είναι γεμάτη κούραση και άγχος. Οι σούπες έχουν αυτό που θα λέγαμε καταπραϋντική δράση. Υπάρχουν για τη θαλπωρή μας. Φτιάχνονται εύκολα και σχετικά γρήγορα, ενώ απευθύνονται σε όλη την οικογένεια. Ελάτε να δούμε 4+1 σούπες δώρο στον οργανισμό σας.

-Κρεατόσουπα με λαχανικά και αγάπη

Φαγητό μαμαδίστικο που αποκτά άλλη αξία σε στιγμές που είμαστε εξαιρετικά κουρασμένοι. Δυναμωτικό και τόσο μα τόσο νόστιμο…

Υλικά για 4 άτομα:
500 γρ. μοσχάρι σε μερίδες
500γρ. μοσχάρι με κόκαλο
4 καρότα κομμένα σε φαρδιές ροδέλες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
6 κλωνάρια σέλινο
1 ντομάτα
Αλάτι-πιπέρι
1 κούπα ρύζι (προαιρετικά)
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Για το αυγολέμονο
Χυμό από 2 λεμόνια
2 αυγά

Υπολογίστε περίπου 3 λίτρα νερό. Βάλτε το νερό να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε το αλάτι. Πριν ρίξετε το κρέας βεβαιωθείτε ότι το νερό βράζει καλά γιατί με την προσθήκη του κρέατος, θα σταματήσει απότομα ο βρασμός και θα σκληρύνει το κρέας μας. Αν το νερό δεν σκεπάζει το κρέας, βράστε νερό και προσθέστε το. Όχι κρύο νερό μέσα στο κρέας. Προσθέστε και το κρεμμύδι για να σπάσει η έντονη μυρωδιά του κρέατος. Η κατσαρόλα εννοείται πρέπει να είναι ανοιχτή.

Καθώς το κρέας βράζει είναι πολύ σημαντικό να το «ξαφρίζετε» κάθε τόσο. Οι αφροί πρέπει να αφαιρεθούν όλοι, μέχρι το νερό μας να μείνει καθαρό μαζί με το κρέας.

Στη συνέχεια μπορείτε να προσθέσετε το ελαιόλαδο, τα καρότα, το σέλινο, τη ντομάτα και να τα αφήσετε να βράσουν. Θα χρειαστεί περισσότερο από μία ώρα. Η σούπα είναι έτοιμη όταν το κρέας είναι εξαιρετικά μαλακό, κόβεται δηλαδή με το πιρούνι. Όταν θα συμβεί αυτό, αφαιρέστε από την κατσαρόλα το κρέας και όλα τα λαχανικά. Αν θέλετε να προσθέσετε ρύζι στη σούπα σας, προσθέστε το και αφήστε το να βράσει 10 λεπτά.

Στη συνέχεια ετοιμάστε το αυγολέμονο. Χτυπήστε τα αυγά, προσθέστε το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Αφήστε τη σούπα να κρυώσει ελαφρώς και στη συνέχεια προσθέστε ζωμό στο αυγολέμονο σιγά σιγά. Προσθέτετε και ταυτόχρονα χτυπάτε το αυγολέμονο γιατί αλλιώς θα σας «κόψει»… Μόλις είναι έτοιμο το ρίχνετε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας δυνατά.

Κόβετε κομματάκια το κρέας και τα λαχανικά, τα μοιράζετε στα πιάτα και στη συνέχεια προσθέτετε σούπα.

-Κοτόσουπα: φάρμακο της γρίπης

Η κοτόσουπα πέρα από γευστική είναι και θεραπευτική. Είναι η καταλληλότερη σούπα για τους κρυωμένους του Χειμώνα.

Υλικά για 4 άτομα:
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 ξερό κρεμμύδι καθαρισμένο αλλά ολόκληρο
1 κούπα ρύζι

Για το αυγολέμονο
2 λεμόνια
2 αυγά

Στην κοτόσουπα συνήθως δεν βάζουμε λαχανικά και έτσι η Παρασκευή της είναι πιο εύκολη. Υπολογίστε περίπου 3 λίτρα νερό. Βάλτε το να βράσει καλά και ρίξτε του αλάτι. Πλύνετε με γάντια και καυτό νερό το κοτόπουλο καλά. Προσθέστε μέσα στην κατσαρόλα το κρεμμύδι καθαρισμένο αλλά ολόκληρο. Στο τέλος θα το πετάξετε. Το βάζουμε μόνο για να σπάσει τη γεύση. Αφήστε το κοτόπουλο να βράσει περίπου μία ώρα. Δείτε αν είναι βρασμένο και αφαιρέστε το από την κατσαρόλα.
Προσθέστε το ρύζι και αφήστε το να βράσει για 10 λεπτά. Τραβήξτε την κατσαρόλα από την εστία και ετοιμάστε το αυγολέμονο, με τον τρόπο που είπαμε παραπάνω. Προσθέστε το στη σούπα και είστε έτοιμοι.

Ένα ολόκληρο κοτόπουλο είναι πολύ για 4 άτομα. Εκείνο που θα περισσέψει μαδήστε το και αναμείξτε το με μαγιονέζα για τα πρωινά σαντουιτσάκια των παιδιών ή τα δικά σας για το γραφείο.

Ψαρόσουπα: για δυνατό μυαλό

Η ψαρόσουπα μας κάνει πιο έξυπνους –τα ψάρια γενικότερα-. Είναι υπέροχη με την μεγάλη ποικιλία ψαριών που βρίσκουμε στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι πως τα ψάρια του Αιγαίου είναι τα νοστιμότερα ψάρια στον πλανήτη όπως λέει η επιστήμη. Κάντε μια βόλτα στην αγορά και βρείτε όσο μεγαλύτερη ποικιλία από βραστόψαρα μπορείτε. Όσο πιο διαφορετικά είναι μεταξύ τους τα ψάρια που θα βάλετε στη σούπα σας, τόσο πιο νόστιμη θα γίνει.

Υλικά για 4 άτομα:
1 κιλό μικρά βραστόψαρα
2 φιλέτα ροφού περίπου ½ κιλό και τα δύο μαζί
1 μεσαίου μεγέθους σφυρίδα
3 ½ λίτρα νερό
150 ml ελαιόλαδο
χυμός από 3 λεμόνια
Αλάτι και πιπέρι

Λαχανικά
4 μέτρια ξερά κρεμμύδια
4 μεγάλα καρότα
3 κλωνάρια σέλερι
2 μέτριες πατάτες
1 μεγάλη φρέσκια ντομάτα
Προαιρετικά
2 μικρά καβούρια
4 γαρίδες ή καραβίδες
4 μύδια
Χρηστικά
Μία πολύ μεγάλη κατσαρόλα
Ένα μεγάλο τούλι ή γάζα

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα ψάρια. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά. Κόβουμε τα λαχανικά σε μέτρια κομμάτια. Βάζουμε όλα τα λαχανικά μαζί στον πάτο της κατσαρόλας. Πάνω στα λαχανικά τοποθετούμε πρώτα τα μεγάλα ψάρια ή τα φιλέτα τους και τέλος θα προσθέσουμε τα μικρά βραστόψαρα. Προσοχή εδώ… Επειδή τα βραστόψαρα είναι μικρά, λεπτά και εύθραυστα καλό είναι να τα τυλίξουμε μέσα σε γάζα ή τούλι. Καλύτερα σε γάζα που το υλικό της δεν είναι συνθετικό ή νάυλον. Τοποθετούμε το τουλπάνι με τα βραστόψαρα και στη συνέχεια προσθέτουμε τα 3 ½ λίτρα νερό. Ανάβουμε την εστία στη μεγαλύτερη θερμοκρασία, τοποθετούμε την κατσαρόλα και μόλις πάρει την πρώτη δυνατή βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά. ΔΕΝ ΣΚΕΠΑΖΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ! Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Αν σκεπάσουμε την κατσαρόλα, έχουμε καταστρέψει την ψαρόσουπα. Η μυρωδιά της ψαρίλας θα εγκλωβιστεί στον ζωμό και το φαγητό θα είναι για πέταμα. Αφού έχουμε σιγοβράσει για 10 λεπτά, βγάζουμε από την κατσαρόλα το τουλπάνι ή το τούλι με τα βραστόψαρα καθώς και τα καβούρια, τις γαρίδες ή καραβίδες και τα μύδια. Αφήνουμε τα υπόλοιπα να βράσουν για άλλα 10 λεπτά. Αφαιρούμε και τα μεγάλα ψάρια ή τα φιλέτα τους.
Για γνήσια κακαβιά δεν προσθέτουμε ούτε ρύζι, ούτε αβγοκόβουμε. Αφήνουμε τα λαχανικά να βράσουν για ακόμη μισή ώρα με ανοιχτή κατσαρόλα μέχρι ο ζωμός να φτάσει στο 1/3 του. Για να δέσει η σούπα προσθέτουμε 150 ml ελαιόλαδο και μαζί τον χυμό από τα λεμόνια μας.
Σερβίρουμε μοιράζοντας τη σούπα και τα λαχανικά στα πιάτα. Αν έχουμε καθαρίσει και τα ψάρια ακόμα καλύτερα ώστε να τα μοιράσουμε με τρόπο όπου όλοι να έχουν στο πιάτο τους από όλα τα είδη. Ομοίως και με τα θαλασσινά.

Κολοκυθόσουπα: ασυναγώνιστη θρεπτική αξία

Οι μήνες του Φθινοπώρου και οι πρώτοι μήνες του Χειμώνα είναι η τέλεια εποχή για να απολαύσουμε κολοκυθόσουπες, αφού οι κολοκύθες υπάρχουν άφθονες στην αγορά. Φτιάξτε όσο περισσότερες μπορείτε. Είναι εξαιρετικά θρεπτικές και ειδικά για τα παιδιά.

Υλικά για 4 άτομα:
Τον ¼ από μια μεγάλη κολοκύθα ή το ½ από μια μικρή
6 καρότα
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 μάτσο σέλινο
4 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ
ελαιόλαδο

Παίρνουμε τη σάρκα από την κολοκύθα. Χρειάζεται πολλή προσοχή καθώς γλιστράει και μπορεί να τραυματιστούμε κατά τον τεμαχισμό της. Οι μικρές κολοκύθες είναι συνήθως γλυκές και δεν τις προτιμάμε για σούπες. Οι μεγάλες κολοκύθες είναι αυτό που χρειαζόμαστε για τις αλμυρές εκδοχές. Εκείνο που θα περισσέψει δεν το πετάμε. Μπορούμε να το διατηρήσουμε για καιρό, καλυμμένο με μεμβράνη στο ψυγείο. Ή αν θέλουμε να το διατηρήσουμε για περισσότερο καιρό, το διατηρούμε στην κατάψυξη ελαφρώς βρασμένο σε μικρά κομμάτια.
Παίρνουμε το ¼ της κολοκύθας και το κόβουμε σε κύβους. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε και αυτά σε μικρότερα κομμάτια. Ομοίως τα κρεμμύδια και το σέλινο.
Τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε την κολοκύθα. Τσιγαρίζουμε για περίπου 5 λεπτά και μετά προσθέτουμε τα καρότα και το σέλινο.
Αραιώνουμε τον ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών μέσα σε 4 κούπες βρασμένο νερό. Καλό είναι ο ζωμός να είναι σπιτικός. Αφού έχουμε τσιγαρίσει για περίπου 10 λεπτά όλα τα υλικά μαζί, σβήνουμε με τον ζωμό. Προσοχή γιατί θα πετάξει ατμούς… Τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί μέχρι να μαλακώσουν η κολοκύθα και τα καρότα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ένα κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο και τζίντζερ.
Όταν έχουν πια βράσει, τραβάμε το σκεύος από τη φωτιά και πολτοποιούμε με τον πολτοποιητή. Στην περίπτωση που έχει βγει αρκετά παχύρευστο, μπορούμε να αραιώσουμε προσθέτοντας ζωμό.
Σερβίρουμε με μια κουταλιά γιαούρτι μέσα στη σούπα και μερικά φρισκοψημένα κρουτόν.

Μανιταρόσουπα: ξεκούραση και τόνωση

Η μανιταρόσουπα είναι μια από τις πιο νόστιμες, γρήγορες και εύκολες σούπες που μπορείτε να φτιάξετε. Τα μανιτάρια είναι το κρέας των λαχανικών. Ανεβάζουν τον σίδηρο και τονώνουν τον οργανισμό.

Υλικά για 4 άτομα:
500 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
250 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κούπες κρέμα γάλακτος
3 κούπες ζωμό κοτόπουλο
Ελάχιστο λευκό κρασί (*)
Αλάτι, πιπέρι, γλυκό κάρυ
Ελαιόλαδο

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο. Κόβουμε τα μανιτάρια σε μικρά κομματάκια. Τσιγαρίζουμε πρώτα τα πλευρώτους γιατί βγάζουν περισσότερο νερό. Μόλις εξατμιστούν τα νερά προσθέτουμε τα πορτομπέλο ομοίως κομμένα σε μικρά κομματάκια. Σβήνουμε με ελάχιστο κρασί. Η ποσότητα είναι τόσο μικρή –στο πάτο του ποτηριού- που δεν είναι επικίνδυνη για το παιδί. Σε κάθε περίπτωση όμως καλό είναι να έχετε συμβουλευθεί πρώτα τον παιδίατρο και αν το φοβάστε να το παραλείψετε. Προσθέτουμε τον ζωμό από το κοτόπουλο και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και κάρυ. Η κρέμα γάλακτος θα μπορούσε να αντικατασταθεί από φρέσκο γάλα. Θα βγει πιο αραιή η συνταγή μας αλλά αξίζει. Αφαιρούμε από την φωτιά για να μην κόψει το γάλα και το προσθέτουμε στη σούπα. Ανακατεύουμε για να δέσουν τα υλικά.
Σερβίρουμε με μια μπρουσκέτα με λιωμένη παρμεζάνα.

Share This