mommy
thilasmos
toketos
mycare - φροντίδα
athome
arkoudos
nanny - επιλέγοντας νταντάδες

Οι ογκρατέν αγκινάρες της Κυριακής

Οι ογκρατέν αγκινάρες της Κυριακής

Είναι η εποχή της αγκινάρας όσο μπαίνουμε πιο μέσα στην Άνοιξη. Οι αγκινάρες είναι από τα πιο πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά λαχανικά και πρέπει με κάθε τρόπο να υπάρχουν στη διατροφή μας. Ειδικά τώρα που τις βρίσκουμε φρέσκιες. Τα οφέλη της αγκινάρας στο συκώτι είναι πραγματικά σημαντικά. Συνηθέστερα, μαγειρεύουμε τις αγκινάρες με αβγολέμονο ή σκέτες λεμονάτες. Αρκετοί τις συνδυάζουμε και με αρακά. Η συνταγή που θα δούμε είναι ένας τρόπος να βάλετε τις αγκινάρες στο κυριακάτικο τραπέζι σας. Αγκινάρες ογκρατέν. Μια εναλλακτική πρόταση για το ογκρατέν ορεκτικό της Κυριακής σας.

Υλικά για ένα μεσαίο πυρέξ

8 μεγάλες αγκινάρες
¼ λεπτοκομμένο ζαμπόν
½ κιλό τριμμένο γκούντα, έμενταλ και γραβιέρα
1 ποτήρι γάλα
2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια
1 κούπα βούτυρο (φυτικό ή ζωικό)
1 αυγό
αλάτι και πιπέρι
χυμό από 1 λεμόνι

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες αφαιρώντας πρώτα τα εξωτερικά σκληρά τους φύλλα και το χνουδωτό τμήμα τους. Τις κόβουμε στα 4 και τις πασπαλίζουμε με το λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Σε μεγάλο τηγάνι, τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια στο βούτυρο και προσθέτουμε τις αγκινάρες και 1 φλιτζάνι νερό μαζί με αλατοπίπερο. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30 λεπτά.

Στη συνέχεια, μεταφέρουμε τις αγκινάρες στο πυρέξ και από πάνω στρώνουμε το ζαμπόν και τα τυριά. Χτυπάμε σε ένα μπολ το αυγό με το γάλα και περιχύνουμε το ογκρατέν. Ψήνουμε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.

Share This