mommy
thilasmos
toketos
mycare - φροντίδα
athome
arkoudos
nanny - επιλέγοντας νταντάδες

Μήλο: θεραπευτικές ιδιότητες και μια συνταγή για τέλεια μηλόπιτα

Μήλο: θεραπευτικές ιδιότητες και μια συνταγή για τέλεια μηλόπιτα

Θωρακίζει την υγεία, είναι σύμμαχος όσων κάνουν δίαιτα, αποτελεί ελιξίριο νεότητας και οι ευεργετικές του ιδιότητες δεν έχουν τέλος. Το μήλο είναι ένα φρούτο θαύμα. Στη χώρα μας το βρίσκουμε άφθονο σχεδόν όλες τις εποχές του έτους. Ίσως δεν το προτιμάμε τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο είναι μια χαρά επιλογή για τους υπόλοιπους 9! Ας δούμε αναλυτικά όλες τις ιδιότητές τους αλλά και μια συνταγή για εύκολη μηλόπιτα με 100% επιτυχία.

Το μήλο είναι μια τροφή πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και φυτικές ίνες. Συγκεκριμένα, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α και β-καροτένιο, βιταμίνηΕ, βιταμίνη Κ. Παράλληλα, ένα μήλο έχει μόνο 50-80 θερμίδες… Τρώγοντας, λοιπόν, ένα τουλάχιστον μήλο την ημέρα, αποκτάτε λαμπερή και λεία επιδερμίδα, αστραφτερά δόντια, ενισχύετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, βοηθάτε τη λειτουργία του εντέρου και αντιμετωπίζετε το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, καταπολεμάτε τον καρκίνο και μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και διαβήτη.

Το μήλο είναι ένα φρούτο που διατηρείται πολύ καλά και εκτός ψυγείου, συνεπώς μπορείτε να το έχετε μαζί σας στη δουλειά και να το απολαύσετε ως δεκατιανό. Μπορείτε ακόμη να το προσθέσετε σε φαγητά, όπως είναι το ψητό κρέας αλλά και ωμό μέσα σε πράσινες σαλάτες. Το μήλο είναι ένα φρούτο που δεν θα έπρεπε να λείπει και από τη διατροφή των παιδιών. Μπορείτε να το προσθέσετε μέσα στη φρουτόκρεμά τους ή να το συμπεριλάβετε στα φρούτα των φυσικών χυμών που τους φτιάχνετε. Και φυσικά, μπορείτε όλη η οικογένεια, να έχετε στο βραδινό γεύμα σας, γιαούρτι με μήλο, μέλι και κανέλα. Και για πρωινό γιατί όχι;

Όσο για το μήλο σε γλύκισμα; Πέρα από τις υπέροχες κομπόστες μήλου που κάνουν καλό στο γαστρεντερικό σύστημα, μπορείτε να φτιάξετε τη γνωστή μηλόπιτα της θαλπωρής. Ένα από τα πιο γνωστά και όμορφα γλυκά οικογένειας. Γλυκό που μυρίζει Κυριακή στο σπίτι με καφέ και κουβεντούλα…

Μηλόπιτα: 

Υλικά για μια μέτρια φόρμα:

Θα χρειαστείτε μια στρογγυλή φόρμα τάρτας ή κέικ.

Για τη ζύμη:
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 γρ. βούτυρο αγελάδος
1 αβγό
1 σφηνάκι κονιάκ
1 πρέζα αλάτι
½ κούπα ζάχαρη

Για τη γέμιση:
7 μήλα
80γρ ζάχαρη
80ml νερό
1 κουταλιά κανέλα
1 σφηνάκι κονιάκ

Ετοιμάστε πρώτα τη ζύμη. Ανακατέψτε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη. Η ζάχαρη θα πρέπει να λιώσει καλά και το βούτυρο για να μην σας δυσκολέψει ας είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέστε το αβγό και στη συνέχεια το αλάτι, το κονιάκ και λίγο λίγο το αλεύρι. Ζυμώστε καλά και σκεπάστε τη ζύμη με μεμβράνη. Αφήστε την μισή ώρα να ξεκουραστεί. Αμέσως μόλις την τελειώσετε, ανάψτε τον φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς.

Ετοιμάστε τώρα τη γέμιση. Σε ένα τηγάνι βάλτε τα μήλα κομμένα σε λεπτές φέτες, τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και το κονιάκ και αφήστε τα να βράσουν περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Βουτυρώστε καλά το ταψάκι. Απλώστε το μείγμα της ζύμης σε σχήμα τάρτας. Απλώστε από πάνω τη ζύμη. Αν θέλετε κρατήστε ένα μήλο ωμό και κομμένο σε πολύ λεπτές φετούλες. Διακοσμήστε με αυτές την τάρτα σας, πασπαλίστε με την κανέλα και ψήστε την για περίπου 40-50 λεπτά στον φούρνο.

Σερβίρεται σκέτη αλλά για έξτρα απόλαυση μπορείτε να προσθέσετε μια μπάλα παγωτό βανίλια.

Share This