Μανιτάρια: η διατροφική τους αξία στο πιάτο σας

Μανιτάρια: η διατροφική τους αξία στο πιάτο σας

Ξεκινώντας να μιλάμε για τα μανιτάρια ας ξεκαθαρίσουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας, να μην τα μαζεύετε αλλά να τα αγοράζετε. Τα μανιτάρια είναι μια πολυμελής οικογένεια. Οι ποικιλίες τους πολλές αλλά αρκετές από αυτές είναι δηλητηριώδεις μέχρι και θανατηφόρες. Αν, λοιπόν, δεν τα γνωρίζετε καλά, φρόνιμο είναι να μην τα μαζεύετε όταν κάνετε εξορμήσεις στη φύση αλλά να τα αγοράζετε.

Λέγεται πως τα μανιτάρια είναι το ελιξίριο της αθανασίας αφού η διατροφική τους αξία είναι πλούσια και ασυναγώνιστη. Καταναλώνοντας μανιτάρια, παίρνουμε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, η οποία διαθέτει όλα υα απαραίτητα αμινοξέα. Από την κατανάλωση μανιταριών ωστόσο, παίρνουμε πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως είναι το κάλιο, ο φώσφορος, ο χαλκός, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Τα μανιτάρια δεν είναι θερμιδογόνος τροφή καθώς περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, συνεπώς είναι τροφή που απευθύνεται σε όσους προσέχουν τη διατροφή τους και δεν θέλουν να πάρουν βάρος. Τα 100 γρ. μανιταριών περιέχουν μόλις 13 θερμίδες αλλά και ελάχιστο νάτριο. Όσο για τις βιταμίνες τους;

Τα μανιτάρια παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τέλος, τα μανιτάρια, αποτελούν το μοναδικό τρόφιμο φυτικής προέλευσης το οποίο περιέχει βιταμίνη Β12. Τα μανιτάρια περιέχουν νιασίνη (βιταμίνη Β3), που είναι σημαντική για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό και για το φυσικό μεταβολισμό του κυττάρου. Είναι πλούσια σε ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), με αποτέλεσμα να ευνοείται η απορρόφηση του σιδήρου και η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα μανιτάρια είναι πλούσια και σε φυλλικό οξύ και βιταμίνη D.

Τα μανιτάρια είναι μια τροφή που μπορούμε άφοβα να δώσουμε στα παιδιά. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η προέλευσή τους. Για τον λόγο που προαναφέραμε, καλό είναι τα μανιτάρια που βάζουμε στο πιάτο μας να είναι πιστοποιημένα και να γνωρίζουμε της προδιαγραφές της παραγωγής τους και τα στοιχεία του παραγωγού.

Τα μανιτάρια μπορούν να ενταχθούν στη διατροφή σας με πολλούς τρόπους. Μπορείτε να τα βάλετε σε πίτσες, μακαρονάδες, ριζότο αλλά και ψητά στις σαλάτες. Η πιο απλή και νόστιμη εκδοχή τους είναι αν τα ψήσετε σε αντικολλητικό τηγάνι αφού πρώτα τσιγαρίσετε σκόρδο και αφού στη συνέχεια τα σβήσετε με λευκό κρασί. Εμείς θα σας δώσουμε μια ακόμη ιδέα, για μανιτάρια φούρνου γεμιστά.

Μανιτάρια γεμιστά με 4 τυριά

Υλικά:

8 μεσαία μανιτάρια baby bella
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
150 γρ. ρικότα
150 γρ. τυρί κρέμα
150 γρ. παρμεζάνα
150 γρ.μοτσαρέλα
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Αφαιρούμε με προσοχή τα κοτσάνια των μανιταριών και τα ψιλοκόβουμε. Τσιγαρίζουμε σε τηγάνι το κρεμμύδι με τις σκελίδες του σκόρδου και τα ψιλοκομμένα κοτσάνια των μανιταριών. Στη συνέχεια, σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα τυριά. Προσθέτουμε στο μπολ τα τσιγαρισμένα υλικά και ανακατεύουμε ώστε να ενοποιηθούν. Με το μείγμα αυτό γεμίζουμε τα μανιτάρια μας. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Share This