Κουλουράκια πασχαλινά με αμμωνία: παραδοσιακά και αφράτα

Κουλουράκια πασχαλινά με αμμωνία: παραδοσιακά και αφράτα

Τα πασχαλινά κουλουράκια με την αμμωνία είναι μια παραδοσιακή συνταγή που ξέρουμε από τις γιαγιάδες μας. Η αμμωνία κάνει τα κουλουράκια αφράτα και παράλληλα τα κρατά τραγανά. Αγνά υλικά, εύκολη συνταγή και διασκεδαστική η διαδικασία της παρασκευής τους. Επιστρατεύστε σε αυτήν και τα παιδιά σας για να μπουν για τα καλά στην πασχαλιάτικη ατμόσφαιρα και να νιώσουν το Πάσχα. Διακοσμήστε με λουλούδια πολλά καλαθάκια και βάλτε μέσα τα πασχαλινά κουλουράκια για να τα προσφέρετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Υλικά για 100 (περίπου) κουλουράκια:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
25 γρ. αμμωνία σε σκόνη
4 αυγά
½ φλιτζάνι χλιαρό γάλα
2 βανίλιες
ξύσμα από πορτοκάλι
2κρόκους αυγού + 1 κουταλιά της σούπας νερό για το άλειμμα

Χτυπήστε καλά τη ζάχαρη με το βούτυρο ώστε να είστε σίγουρη ότι η ζάχαρη έλιωσε. Στη συνέχεια ζεστάνετε το γάλα ώστε να είναι χλιαρό –όχι καυτό- και προσθέστε μέσα την αμμωνία προκειμένου να διαλυθεί.

Όταν είστε σίγουρη ότι έχει διαλυθεί από το χτύπημα η ζάχαρη, προσθέστε ένα ένα τα αυγά ενώ συνεχίζετε να χτυπάτε. Προσθέστε τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και τέλος το γάλα με την αμμωνία. Όταν ενωθούν τα υλικά ξεκινήστε να προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώστε καλά.

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τυλίξτε την σε μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Στη συνέχεια πλάθετε τα κουλουράκια σε σχήματα που θέλετε, τα τοποθετείτε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τα περνάτε στην επιφάνειά τους με το άλειμμα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά.

Share This