Κολοκύθα: γιατί τα παιδιά πρέπει να τρώνε πολλή από αυτήν;

Κολοκύθα: γιατί τα παιδιά πρέπει να τρώνε πολλή από αυτήν;

Η κολοκύθα είναι διατροφικά πολύτιμη και είναι απολύτως απαραίτητη στην παιδική διατροφή. Τα παιδιά την γνωρίζουν και την συμπαθούν άλλωστε. Μην ξεχνάτε τη γενναία μεταμόρφωση της κολοκύθας σε άμαξα στο παραμύθι της Σταχτοπούτας. Και φυσικά ποιος δεν χαμογελάει όταν βλέπει τα κουτσοδόντικα φαναράκια κολοκύθας που διακοσμούν τις αυλές των σπιτιών στις ΗΠΑ –πλέον και αλλού- κατά των εορτασμό του Halloween.

Η διατροφική αξία της κολοκύθας

Η κολοκύθα είναι πλούσια σε βιατμίνη Α. Λέγεται ότι 100 γρ, κολοκύθας, είναι ικανά να καλύψουν το 246% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη Α, η οποία έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η βιταμίνη Α προστατεύει το δέρμα αλλά και την όραση. Η κολοκύθα όμως αποτελεί και πλούσια πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης E, βιταμίνης B6 και παντοθενικού οξέος. Οι γυναίκες που σκέφτονται την απόκτηση ενός παιδιού και πρέπει να έχουν πολύ καλά επίπεδα φολικού οξέος, πρέπει να εντάξουν την κολοκύθα στη διατροφή τους αφού είναι πλούσια πηγή του. Και φυσικά δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στο κάλιο, το ασβέστιο, τον χαλκό και τον φώσφορο!

Ακόμα και οι σπόροι της κολοκύθας είναι διατροφικά πολύτιμοι. Είναι ο γνωστός πασατέμπος που όμως μπορείτε να βρείτε στα βιολογικά προϊόντα και στην αποφλοιωμένη εκδοχή του. Τα λιπαρά του κολοκυθόσπορου είναι στον μεγαλύτερο βαθμό τους μονοακόρεστα και πέρα από αυτό αποτελούν την πλέον ικανή πηγή πρωτεϊνης και ψευδαργύρου.

Η κολοκύθα στην παιδική διατροφή

Ο πιο απλός και εύκολος τρόπος για να δώσετε στο παιδί ή στο μωρό σας κολοκύθα, είναι η βελούδινη κολοκυθόσουπα. Απαλή και με όλα τα υλικά περασμένα δυο φορές από το μπλέντερ, είναι ελκυστική και νόστιμη για τα παιδιά. Ας δούμε πώς την φτιάχνουμε.

Υλικά:
1 κιλό σάρκα κολοκύθας
3 καρότα
1 κρεμμύδι ξερό
½ ματσάκι σέλινο
2 κουταλιές τζίντζερ
1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλο
ελαιόλαδο
αλάτι

Ας διευκρινίσουμε ότι αυτή είναι η light εκδοχή της κολοκυθόσουπας που απευθύνεται σε βρέφη και παιδιά. Η κολοκυθόσουπα των ενηλίκων περιέχει μπαχαρικά όπως το κάρυ, η πάπρικα, το μοσχοκάρυδο και είναι πιο βαριά από αυτήν που βλέπουμε εδώ.

Κόψτε σε μικρά κομματάκια τη σάρκα της κολοκύθας, τα καρότα, το κρεμμύδι, το σέλινο και τσιγαρίστε τα σε ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα. Στη συνέχεια σβήστε με τον ζωμό και αφήστε τα να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν προσθέτοντας αλάτι. Προσθέστε και το τζίντζερ λίγο μετά. Αν δείτε ότι τα υγρά δεν επαρκούν για τον βρασμό των λαχανικών, τότε προσθέστε βρασμένο νερό αλλά μην το παρακάνετε. Όταν τα λαχανικά είναι βρασμένα, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και λιώστε τα με το ραβδομπλέντερ. Έτοιμη!

Share This