Κάστανο: ο βασιλιάς των ξηρών καρπών

Κάστανο: ο βασιλιάς των ξηρών καρπών

Το κάστανο είναι μια πλήρης τροφή που μπορεί να βοηθήσει πολύ σημαντικά την ανάπτυξη των παιδιών και όσους αναρρώνουν από ασθένειες και ιώσεις. Θεωρείται πως είναι ο βασιλιάς των ξηρών καρπών και όχι άδικα αφού η διατροφική του αξία είναι ασυναγώνιστη αν και η σύστασή του παραπέμπει σε αμυλούχο τρόφιμο.

Το κάστανο είναι μια πλούσια πηγή υδατανθράκων και πρωτεϊνών που μπορούν να χαρίσουν ευεξία και ενέργεια στον οργανισμό. Ιδανική τροφή για τους αθλητές και για όσους καταπονούν το σώμα τους με την εργασία τους. Το κάστανο ήταν η τροφή των φτωχών του Μεσαίωνα. Αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό, η καστανιά ανήκει στα αιωνόβια δέντρα. Τα κάστανα ωστόσο είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη C. Συγκεκριμένα, 100 γρ. κάστανα περιέχουν το 72% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C. Η αντιοξειδωτική τους δράση αξιοσημείωτη, με μεγάλη συγκέντρωση από πολυφαινόλες, βιταμίνη Ε και φυτοχημικά στοιχεία. Τα κάστανα δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας αν υποφέρετε από σιδηροπενική αναιμία αφού είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου. Παράλληλα, διακρίνονται για την περιεκτικότητά τους σε κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Δώρο για όσους υποφέρουν από γαστρεντερικές διαταραχές και δυσκοιλιότητα αλλά και για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Αν αναρωτιέστε αν τα κάστανα παχαίνουν, η απάντηση είναι αρνητική αφού τα κάστανα σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς έχουν περιεκτικότητα 50% σε νερό. Από 100 γρ κάστανα παίρνετε περίπου 240 θερμίδες, ενώ 4 κάστανα αντιστοιχούν σε περίπου 80 θερμίδες.

-Τα κάστανα στη διατροφή

Μπορείτε να απολαύσετε τα κάστανα ψητά στα κάρβουνα αλλά και βραστά. Ακόμη μπορείτε να τα βρείτε σε μορφή γλυκού ή και μους στα ζαχαροπλαστεία. Σαφέστατα μπορείτε να φτιάξετε ένα υπέροχο λικέρ κάστανο ή να τα βάλετε στις πράσινες σαλάτες σας ακόμη και ωμά… Τα κάστανα όμως έχουν τη θέση τους και στην πραγματική κουζίνα! Ένα ριζότο με κουκουνάρια, σταφίδες και κάστανα είναι μια υπέροχη επιλογή για να συνοδεύσετε το κοκκινιστό σας. Ακόμη, μπορείτε να προσθέσετε βρασμένα κάστανα στο ίδιο το κοκκινιστό ειδικά αν το κρέας είναι μοσχάρι. Και τέλος, μην διστάσετε να φτιάξετε κάστανα στιφάδο. Είναι ένα μοναδικής νοστιμιάς πιάτο που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας. Εμείς σας δίνουμε τη συνταγή…

Κάστανα στιφάδο

Υλικά για 6 άτομα:
600 γρ κάστανα βρασμένα και αποφλοιωμένα
1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
2 φύλλα δάφνης
250 ml χυμό ντομάτας
100 ml χυμό πορτοκάλι
100 ml κόκκινο κρασί
50 ml πετιμέζι
1 ξύλο κανέλας
4 γαρύφαλλα
Αλάτι-πιπέρι
Ελαιόλαδο

Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μαζί με όλα τα μπαχαρικά και τα φύλλα της δάφνης. Σβήνουμε με το κρασί και το πετιμέζι. Προσθέτουμε τον χυμό από πορτοκάλι και τη σάλτσα ντομάτας και μαγειρεύουμε περίπου 30 λεπτά τα κρεμμυδάκια. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κάστανα και αφήνουμε να βράσουν περίπου 10 λεπτά.

Share This