mommy
thilasmos
toketos
mycare - φροντίδα
athome
arkoudos
nanny - επιλέγοντας νταντάδες

Γάλα αμυγδάλου: η διατροφική του αξία και η συνταγή για να το φτιάξετε

Γάλα αμυγδάλου: η διατροφική του αξία και η συνταγή για να το φτιάξετε

Εύπεπτο και σωστό για εκείνους που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Παράλληλα, εύγευστο και σημαντική πηγή πρόσληψης θρεπτικών συστατικών. Το γάλα αμυγδάλου είναι ένα νόστιμο φυτικής προέλευσης γάλα που δεν είναι τίποτα λιγότερο από το ζωικό γάλα και μπορείτε χωρίς φόβο να το εντάξετε στη διατροφή τη δική σας και των παιδιών σας.

Το γάλα αμυγδάλου είναι πλούσιο σε μαγγάνιο που συμβάλλει σημαντικά στην ενεργοποίηση των ενζύμων του οργανισμού. Ακόμη, στο γάλα αμυγδάλου βρίσκουμε μεγάλη περιεκτικότητα σε σελήνιο, κάλιο και βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε προστατεύει τις μεμβράνες των κυττάρων και καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν ζημιά στα κύτταρα ενώ το κάλιο βοηθά στην ισορροπία της αρτηριακής πίεσης. Ο φλοιός του αμύγδαλου είναι πλούσιος σε φλαβονοειδή που ωφελούν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Το γάλα αμυγδάλου περιέχει μόνο καλά λιπαρά και τα 250 ml του αντιστοιχούν σε περίπου 40 θερμίδες, 3 γρ. λίπους και 1 γρ. πρωτεΐνης. Σύμμαχος στην καλή υγεία των οστών αφού όπως λέγεται περιέχει το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ασβεστίου συμβάλλοντας στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Παράλληλα όμως προλαμβάνει και τον καρκίνο του προστάτη καταστέλλοντας τα καρκινικά κύτταρα κατά 30% σύμφωνα με έρευνες.

Το γάλα αμυγδάλου θα το βρείτε στα ψυγεία των super market, αλλά μπορείτε να το φτιάξετε εύκολα και μόνοι σας. Ας δούμε τον τρόπο.

Υλικά:
1 κούπα αμύγδαλα ωμά
2 ή 3 κούπες νερό
1 κουταλιά μέλι ή πετιμέζι

Θα πρέπει να αφήσετε τα αμύγδαλα να μουλιάσουν μαζί με τον φλοιό τους σε μία κούπα νερό για 8-10 ώρες. Στη συνέχεια χτυπήστε τα αμύγδαλα στο blender και προσθέστε μαζί στο χτύπημα το μέλι ή το πετιμέζι και το νερό αναλόγως με το πόσο πηκτό το θέλετε. Για πιο αραιό γάλα θα βάλετε και τις 3 κούπες. Στη συνέχεια θα πρέπει να το σουρώσετε. Αποθηκεύστε το σε ένα γυάλινο μπουκάλι και διατηρείστε το στο ψυγείο μέχρι 4 ημέρες. Την αμυγδαλόψιχα που περίσσεψε δεν χρειάζεται να την πετάξετε. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε στην παρασκευή γλυκών ή κέικ. Στο γάλα αμυγδάλου μπορείτε να προσθέσετε κακάο, βανίλια ή ό,τι άλλο επιθυμείτε αν επιμένετε να αλλάξετε τη γεύση του. Βεβαίως, μπορείτε να το απολαύσετε το πρωί με τα δημητριακά σας.

Share This