Comfort food: τι είναι και γιατί μας αρέσει

Comfort food: τι είναι και γιατί μας αρέσει

Το comfort food είναι κάτι που βλέπουμε και ακούμε όλο και πιο πολύ. Ωραίες φωτογραφίες με φαγητά και με το hashtag comfort food στο Instagram και στα social media γενικώς. Comfort food είναι το φαγητό που μας ξυπνά αναμνήσεις που μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Μπορεί να είναι κάποιο από τα φαγητά της μαμάς που μας θυμίζει τα Κυριακάτικα τραπέζια στο σπίτι. Μπορεί να είναι κάτι που μας έφτιαχνε η γιαγιά για να μας ευχαριστήσει. Μπορεί να είναι απλό, μπορεί να είναι σύνθετο, μπορεί να είναι πατάτες τηγανιτές ή αυγά μάτια αλλά μπορεί να είναι και η πιο απίστευτη γκουρμεδιά. Το comfort food δεν έχει εξαρτήσεις στα υλικά, αλλά στα συναισθήματα που μας ξυπνάει. Ας δούμε μερικές συνταγές για φαγητά που λέμε μαμαδίστικα…

-Κεφτεδάκια τηγανιτά
Όσο πιο μικρά τόσο πιο καλά. Η μαμά σας πιθανόν αφιέρωνε ώρες να τα πλάσει και να τα τηγανίσει για να σας αρέσουν. Τόσο όσο ψημένα και με τη μυρωδιά να ξεσηκώνει τη γειτονιά.

Υλικά:
250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
250 γρ. κιμάς χοιρινός
150 γρ. τρίμα από ψωμί
1 μεγάλο κρεμμύδι αλεσμένο στο μπλέντερ
½ ματσάκι μαϊντανός λεπτοκομμένος
4 κουταλιές της σούπας δυόσμος ξερός τριμμένος
2 αυγά
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά ώστε να ομογενοποιηθούν. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα πανάρουμε σε αλεύρι. Τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι με μπόλικο ελαιόλαδο.

-Ρυζόγαλο
Θυμάστε εκείνα τα βράδια που γυρίζατε από το φροντιστήριο κουρασμένοι και σας περίμενε το μπάνιο σας ζεστό και μόλις βγαίνατε ερχόταν η μαμά στο δωμάτιο με ένα πιάτο αχνιστό ρυζόγαλο με μπόλικη κανέλα; Ηρεμούσατε στο λεπτό. Τρώγατε το ρυζογαλάκι σας ήσυχα ήσυχα και όλα περνούσαν στο λεπτό.

Υλικά:
100 γρ. ρύζι γλασέ
100γρ. ζάχαρη
1 λίτρο γάλα φρέσκο πλήρες
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 βανίλια
κανέλα

Βάζουμε το γάλα να βράσει. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε αρκετά την ένταση της εστίας και προσθέτουμε το ρύζι και τα υπόλοιπα υλικά εκτός της κανέλας. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 25 λεπτά. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με κανέλα.

-Το γιουβετσάκι της μαμάς
Θυμίζει Κυριακή και γιορτή…

Υλικά (για 8 άτομα)

Για το κρέας:
2 κιλά κατσίκι κομμένο σε κομμάτια
2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μεγάλο καρότο, τριμμένο σε τρίφτη
6 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε μικρά κομμάτια
200 ml κόκκινο κρασί
600 ml ζεστό ζωμό λαχανικών
800 γρ. χυμό ντομάτας
1 φύλλο δάφνη
1 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο
1 κ.γ. φρέσκια ρίγανη
50 γρ.αγελαδινό βούτυρο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι

Για το γιουβέτσι:
500 γρ. χοντρό κριθαράκι
1.5 λίτρο βρασμένο νερό
τυρί τριμμένο όποιο σας αρέσει

Τσιγαρίζετε πρώτα τα λαχανικά ξεκινώντας από το κρεμμύδι. Στη συνέχεια το πράσο και μετά το καρότο. Προσθέτετε το κρέας. Μόλις πάρει χρώμα, σβήνετε με το κρασί. Στη συνέχεια προσθέτετε όλα τα μπαχαρικά και τον ζωμό λαχανικών. Αφήνετε να βράσει. Μόλις πάρει βράση θα προσθέσετε τη ντομάτα και θα το αφήσετε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει πολύ.

Το γιουβέτσι πρέπει να ολοκληρωθεί μόλις καθίσετε στο τραπέζι. Τρώγεται 10 λεπτά αφού βγει από τον φούρνο. Άρα, 30 λεπτά πριν καθίσετε στο τραπέζι, θα πρέπει να μεταφέρετε το κρέας με τη σάλτσα του σε ταψάκι, προσθέσετε το νερό και το κριθαράκι και να το βάλετε στον προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς να ψηθεί για περίπου 25 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζετε από τον φούρνο και το αφήνετε 10 λεπτάκια να ηρεμήσει. Στη συνέχεια σερβίρετε μαζί με τριμμένο τυρί για όποιον θέλει.

Share This