Αρακάς: διατροφική αξία και μια συνταγή θαύμα με φέτα

Αρακάς: διατροφική αξία και μια συνταγή θαύμα με φέτα

Ο αρακάς είναι ένα λαχανικό που είναι πλούσιο σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό. Αρκετοί, τον μπερδεύουν με αποτέλεσμα να τον θεωρούν όσπριο ενώ δεν είναι. Αυτό που τους μπερδεύει είναι το γεγονός ότι ο αρακάς είναι ένα αμυλούχο λαχανικό που η σύστασή του μοιάζει αρκετά με εκείνη των οσπρίων. Ο αρακάς είναι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης. Ακόμη, ο αρακάς είναι πλούσιος σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ, Α, C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο και φώσφορο.

Ο αρακάς είναι αγαπημένο λαχανικό των παιδιών. Οι τρυφερές μπαλίτσες του είναι εύκολη τροφή για εκείνα και αν τους τον σερβίρετε με κάποια «περιπέτεια» στο μαγείρεμα, δεν θα σας δυσκολέψουν πολύ και θα τον αγαπήσουν. Ο αρακάς ταιριάζει πολύ με το λεμόνι, γι’ αυτό και η συνταγή που ακολουθεί, περιέχει το μπαχαρικό σουμάχ ή σουμάκι.


Το σουμάχ είναι ένα σκούρο βυσσινί μπαχαρικό που συνήθως χρησιμοποιούμε αντί του λεμονιού λόγω της οξύτητάς του. Δένει υπέροχα με λιπαρά κρεατικά και κοτόπουλο. Δοκιμάστε το όμως στον αρακά και δεν θα το μετανιώσετε.

Αρακάς με σουμάχ και τριμμένη φέτα

Υλικά για 4 άτομα:
1 κιλό αρακά
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι σουμάχ
αλάτι και πιπέρι
¼ φέτα θρυμματισμένη

Σε μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζετε το σκόρδο. Προσθέτετε τον αρακά και τον τσιγαρίζετε καλά. Σκεπάζετε για να βράσει με τα υγρά του. Όταν μαλακώσει ανοίγετε το καπάκι και τον αφήνετε να εξατμιστούν τα υγρά του και να μείνει με το λαδάκι του. Προσθέστε το σουμάχ, αλάτι και πιπέρι. Όταν το αποσύρετε από τη φωτιά, μπορείτε να προσθέσετε την θρυμματισμένη φέτα.

Share This