Φρουτοσαλάτα με ξινόμηλα με ξηρούς καρπούς

shutterstock_246981952Η φρουτοσαλάτα με ξινόμηλα και ξηρούς καρπούς είναι μια περίφημη ιδέα για ένα υγιεινό επιδόρπιο ή σνακ, πλήρως απαλλαγμένο από ζαχαρούχες προσθήκες, αφού προτείνουμε τη χρήση μελιού σαν γλυκαντική ουσία. Όταν τα παιδιά δυσκολεύονται να φάνε φρούτα, αξίζει να υιοθετήσουμε μερικά κόλπα για να τα σερβίρουμε με πιο ελκυστικό τρόπο. Εκτός από το ζήτημα της εμφάνισης ωστόσο, παράλληλα έχουμε την ευκαιρία να περιλάβουμε στο επιδόρπιο και πολύτιμες θρεπτικά τροφές, όπως το μέλι, το γιαούρτι και τους ξηρούς καρπούς.

  • Το μέλι περιέχει οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία (κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο), ένζυμα, συμπλέγματα πρωτεϊνών, βιταμίνες (Β2, Β6, C, D, E, παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ) και φυσικές αρωματικές ουσίες.
  • Τα καρύδια είναι τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα (μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό) και βιταμίνες, όπως Β6 και Ε. Στον κατάλογο των πλεονεκτημάτων προστίθεται η αντιοξειδωτική δράση τους, καθώς τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες και περιέχουν υψηλές ποσότητες μονοακόρεστων, και πολυακόρεστων ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων.
  • Το γιαούρτι αποτελεί πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας ενώ παράλληλα είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου και φωσφόρου, βιταμίνης Α και ψευδαργύρου, καλίου, ριβοφλαβίνης (βιταμίνη B2), βιταμίνης B12 και ιωδίου.

Υλικά
2 μέτρια μήλα Granny Smith
2 κ.σ. αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες και cranberries
3 κ.σ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
1 κ.σ. ολόκληρα καρύδια
1 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση
1. Ξεπλένουμε και αφαιρούμε τους πυρήνες από τα μήλα. Το ξεφλούδισμα δεν είναι απαραίτητο. Κόβουμε τα μήλα σε φέτες και τα τοποθετούμε σε ένα μέτριο μπολ.
2. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και το γιαούρτι σε μπολ και ανακατεύουμε καλά.
3. Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, καβουρδίζουμε τα καρύδια μέχρι να ροδίσουν. Παρακολουθούμε στενά ώστε να μην καούν. Έπειτα, τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
5. Ψιλοκόβουμε τα καρύδια με ένα μαχαίρι και τα ρίχνουμε στο μπολ με το γιαούρτι.
6. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά.
7. Περιχύνουμε τα μήλα με το μείγμα γιαουρτιού και σερβίρουμε.}

Leave a Reply

Your email address will not be published.