Το κεφίρ και τα οφέλη του στην υγεία μας

Το κεφίρ και τα οφέλη του στην υγεία μας

Στα τουρκικά η λέξη Keyfir σημαίνει την καλή αίσθηση μετά το φαγητό. Το ρόφημα του κεφίρ είναι ένα ρόφημα με αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα, το οποίο έχει υποστεί ζύμωση. Η ζύμωση αυτή επιτυγχάνεται με την προσθήκη των κόκκων του κεφίρ μέσα στο γάλα. Οι κόκκοι αυτοί στην πραγματικότητα είναι ζυμομύκητες και βακτήρια γαλακτικού οξέως. Η εμφάνισή τους θυμίζει κομμάτι από κουνουπίδι.

Οι κόκκοι του κεφίρ μένουν μια μέρα μέσα στο γάλα όπου οι μικροοργανισμοί τους πολλαπλασιάζονται και ζυμώνουν τα σάκχαρα στο γάλα για να το μετατρέψουν σε ρόφημα κεφίρ. Τα βακτήρια του γαλακτικού οξέως, μετατρέπουν τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ. Η γεύση του κεφίρ είναι ξινή όπως η γεύση του γιαουρτιού. Όταν απομακρυνθούν οι κόκκοι από το ρόφημα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Ένα ποτήρι κεφίρ περιέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη Β 12, ριβοφλαβίνη, μαγνήσιο, βιταμίνη D ενώ αποδίδει περίπου 100 θερμίδες. Το κεφίρ όπως αντιλαμβάνεστε είναι ένα πιο ισχυρό προβιοτικό από το γιαούρτι που αποτελεί την πιο γνωστή πηγή προβιοτικών. Τα προβιοτικά είναι απαραίτητα στη διατροφή μας αφού μας βοηθούν τόσο στη διαχείριση του σωματικού μας βάρους όσο και στην καλή λειτουργία της πέψης και του γαστρεντερικού συστήματος γενικότερα. Αρκτός λόγος γίνεται και για τις αντιβακτηριακές ιδιότητες του κεφίρ. Σύμφωνα με μελέτες το κεφίρ αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων όπως αυτό της σαλμονέλας, της E. Coli και του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Τα προβιοτικά ωστόσο περιορίζουν τον σχηματισμό καρκινογόνων ενώσεων την ίδια ώρα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Λέγεται πως το κεφίρ μειώνει 56% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Το γιαούρτι λέγεται πως μειώνει αυτόν τον κίνδυνο 14%…

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το κεφίρ φαίνεται να μην επηρεάζει όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ενώ τα ακόμη καλύτερα νέα είναι ότι το κεφίρ βελτιώνει τα συμπτώματα από αλλεργίες και άσθμα. Πώς μπορείτε να το εντάξετε στη διατροφή σας αν δεν σας ενθουσιάζει πολύ η ξινή και ιδιαίτερη γεύση του; Μπορείτε να το προσθέσετε σε παγωμένα ροφήματα με την προσθήκη χυμών από φρούτα με τη μορφή milkshake. Τόσο απλό!

Share This