Ρόδι: ένας γευστικός σύμμαχος στην κουζίνα σας!

Ρόδι: ένας γευστικός σύμμαχος στην κουζίνα σας!

Το ρόδι είναι ένας καρπός της ζωής και της καλής τύχης. Δεν είναι ένα φρούτο που θα έπρεπε να σπάμε μέσα στο σπίτι κάθε Πρωτοχρονιά για να μας φέρει τύχη και αφθονία αγαθών. Το ρόδι είναι ένα δώρο της Φύσης στον άνθρωπο. Είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά και είναι τόσο κρίμα να τα αγοράζουμε για διακοσμητικούς λόγους, παρότι είναι και σε εμφάνιση υπέροχα.

Η διατροφική αξία του ροδιού

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Ε, φυλλικό οξύ, κάλιο, φυτικές ίνες, την ίδια ώρα που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Καταναλώνοντας ρόδι κανείς καλύπτει το 40% των καθημερινών αναγκών του οργανισμού για βιταμίνη C και το 25% των αναγκών του οργανισμού για φυλλικό οξύ. Ακόμη, το ρόδι είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό. Πλούσιο σε τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ, υπολογίζεται ότι η αντιοξειδωτική του δύναμη είναι 3 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του πράσινου τσαγιού και του κόκκινου κρασιού.

Σύμμαχος της υγείας

Το ρόδι διαθέτει μια μακρά σειρά από αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές, επουλωτικές, αντιδιαρροϊκές και αντιβηχικές ιδιότητες. Σύμμαχος της καρδιάς, αφού εμποδίζει την οξείδωση της LDL («κακής» χοληστερίνης) που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Ακόμη, μάχεται κατά των εγκεφαλικών βλαβών, ρίχνει την πίεση του αίματος, συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του προστάτη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ροδιού σταδιακά βελτιώνει την ερωτική λειτουργία ανδρών που αντιμετωπίζουν στυτική δυσλειτουργία.

Χυμός, σαλάτα και όχι μόνο…

Το ρόδι μπορεί να είναι ο guest star στην κουζίνα. Μπορεί σαφέστατα να καταναλωθεί σε μορφή χυμού. Στύβεται ακριβώς όπως το πορτοκάλι. Ακόμη, μπορεί να μπει μέσα σε πράσινες σαλάτες, να διακοσμήσει ένα βαρετό ριζότο, να πασπαλίσει κρεατικά όπως πουλερικά και κυνήγι. Γίνεται υπέροχη γλυκόξινη σάλτσα που ξεχωρίζει για το άρωμα και τη γεύση της.

Οδηγίες χρήσης

Είναι σημαντικό να κοιτάτε στις προσφορές σούπερ μάρκετ ημέρας και γενικότερα στα φυλλάδια πρόσφορων σούπερ μάρκετ  για να εντοπίσετε οικονομικότερες τιμές και συγχρόνως καλά προϊόντα. Γενικότερα, διαλέγουμε πάντα τα ρόδια που είναι βαριά και έχουν γυαλιστερό και σφιχτό φλοιό. Ακόμα όμως και αν τα έχουμε καιρό στο σπίτι με αποτέλεσμα να ζαρώσουν κάπως, τρώγονται. Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε, είναι να μην συρρικνωθούν. Αφαιρούμε κυκλικά τον φλοιό τους, κόβουμε στα 4 και αφαιρούμε τους σπόρους. Διατηρούνται πολλές μέρες εκτός ψυγείου αλλά όχι κοντά σε θερμαντικά σώματα και κατά προτίμηση σε σκοτεινό μέρος. Μπορείτε φυσικά να τα φυλάξετε και στην συντήρηση, σε σημείο που δεν έρχονται σε άμεση επαφή με τον κρύο αέρα. Μπορείτε όμως να τα διατηρήσετε και στην κατάψυξη, αφού όμως τα καθαρίσετε και φυλάξετε τους σπόρους τους σε ειδικό σακουλάκι τροφίμων.

 

Share This