Η παραδοσιακή συνταγή για τα Πασχαλινά κουλούρια

Η παραδοσιακή συνταγή για τα Πασχαλινά κουλούρια

Μια πολύ ωραία ιδέα για Πασχαλινό δώρο στα βαφτιστήρια σας ή στους αγαπημένους σας είναι να φτιάξετε με τα χεράκια σας πασχαλινά κουλούρια! Εκτός από νόστιμο δώρο, έχει και μεγάλη αξία γιατί θα το έχετε φτιάξει εσείς. Για να τα προσφέρετε μπορείτε να τα βάλατε σε χρωματιστά πασχαλινά καλαθάκια, τα οποία μπορείτε να βρείτε σε μεγάλη ποικιλία και σε τιμές προσφοράς.  Και εάν έχουν επιτυχία τα κουλουράκια σας και φαγωθούν γρήγορα, τα καλαθάκια θα διακοσμήσουν με τον ομορφότερο τρόπο το για τις ημέρες του Πάσχα.

Ας δούμε μια εύκολη και σχετικά γρήγορη συνταγή για κουλουράκια:

Υλικά

700 γραμ. αλεύρι μαλακό (περίπου)
250 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 γραμ. βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
χυμό από 1 μέτριο πορτοκάλι ακέρωτο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
1/2 κ. γλ. σόδα μαγειρική
1 κ.γλ κοφτό μπέικιν παουντερ
1 πρέζα αλάτι
1βανίλια

Για το επάλειψη

1 κρόκο αυγού, θερμοκρασία δωματίου
Λίγο γάλα

Εκτέλεση

Ξεκινάτε κοσκινίζοντας αλεύρι και μπέικιν παουντερ .Φτιάχνετε το ξύσμα από πορτοκάλι και λεμόνι  και στίβετε το πορτοκάλια στον στίφτη. Χτυπάτε για 6-7 λεπτά στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Μόλις αφρατέψει ρίχνετε ξύσμα, βανίλια και το αλάτι. Και στη συνέχεια ένα ένα τα αυγά.  Διαλύετε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού (μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε και λίγο νερό) και τα ρίχνετε στο μείγμα. Στη συνέχεια ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι.

Σκεπάζετε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνετε για 20 λεπτά να σταθεί. Στη συνέχεια πλάθετε σε ότι σχήμα θέλετε και τα βάζετε στο ταψί. Αλείφουμε με διάλυμα αβγού.

Χτυπάτε τα υλικά για τον κρόκο με το γάλα με ένα πιρούνι και με ένα πινέλο αλείφετε όλα τα κουλουράκια για να γυαλίζουν στο ψήσιμο.
Ψήνετε για 25 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C.  Τα αφήνετε να κρυώσουν και μετά τα στολίζετε στα καλαθάκια σας!

Share This